latinica  ћирилица
08/07/2024 |  08:18 | Autor: RTS

Portoriko iznenadio Litvance i pridružio se košarkašima Srbije u grupi na OI

Košarkaši Portorika pobijedili su u San Huanu Litvaniju rezultatom 79:68 u finalnoj utakmici kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Parizu.
Košarkaši Portorika (Foto: EPA-EFE/THAIS LLORCA, ilustracija) -
Košarkaši Portorika (Foto: EPA-EFE/THAIS LLORCA, ilustracija)

Portorikanci su pred svojim navijačima u San Huanu napravili veliko iznenađenje i pravi podvig. Savladali su Litvaniju i izborili plasman na Olimpijske igre u Parizu, gde će igrati u grupi C sa selekcijama Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i Јužnog Sudana.

Portorikanci su tokom većeg dijela utakmice kontrolisali dešavanja na terenu. Imali su četiri poena prednosti nakon prvog poluvremena, ali su ključnu i nedostižnu razliku napravili u trećem kvartalu, koji su riješili u svoju korist rezultatom 23:15.

Nije ni moglo bolje da se završi po Litvaniju sa svega šest pogođenih trojki iz 27 pokušaja.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je inspirisani Hose Alvardo sa 23 postignuta poena. Tremont Voters je ubacio 18, a DŽordan Hauard 12 poena.

Litvance je predvodio Rokas Јokubaitis sa 16 poena, a dvocifren je bio još samo Domantas Sabonis sa 10. Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas i Donataas Motiejunas su postigli po osam poena.

Poznati svi učesnici olimpijskog turnira

Sada su poznati svi učesnici košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama, pošto su na preostala tri kvalifikaciona turnira u nedjelju vizu za Pariz obezbijedili Španija, Brazil i Grčka.

Srbija prvu utakmicu na olimpijskom turniru igra 28. jula protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država, protivnik u drugom kolu 31. jula biće Portoriko, dok je duel trećeg kola sa Јužnim Sudanom zakazan za 3. avgust.

Plasman u narednu fazu takmičenja obezbijediće po dvije najbolje ekipe iz sve tri grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane selekcije. Po završetku prve faze slijedi novi žreb, kako bi se odredili parovi četvrtfinala.