latinica  ћирилица
08/07/2024 |  08:22 ⇒ 11:20 | Autor: RTS

Savez oko ljevičara odnio pobjedu u Francuskoj; Vlada ipak na "dugačkom štapu"

U Francuskoj veliki preokret u drugom krugu parlamentarnih izbora. Prema prvim procjenama, ljevičarska koalicija je izbila na prvo mjesto, koalicija oko Emanuela Makrona je druga, dok je desničarsko Nacionalno okupljanje, koje je poslije prvog kruga bilo najbolje plasirano, na trećem mjestu.
Izbori u Francuskoj (Foto: EPA/JALAL MORCHIDI) -
Izbori u Francuskoj (Foto: EPA/JALAL MORCHIDI)

Profesor po pozivu na Univerzitetu Sorbona u Parizu Stanislav Sretenović kaže za RTS da će biti teško da se formira Vlada, jer ljevičarski blok u sebi sadrži različite partije, a teško je zamisliti da će taj blok opstati.

Neformalno savezništvo lijevog fronta i grupacije okupljene oko Makrona spriječilo je da Nacionalni front formira vladu.

Važnost izbora u Francuskoj prevazilazi granice ove zemlje, pratili su se i u Briselu i u drugim prestonicama.

Ono što izbija u prvi plan je da se uspon desnice nije dogodio, što je dobra vijest za umjereni centar. Međutim, niko nema apsolutnu većinu, a takve situacije su rijetke u Francuskoj.

Stanislav Sretenović, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju i profesor po pozivu na Univerzitetu Sorbona u Parizu smatra da je rekordna izlaznost dovela do toga da Nacionalno okupljanje ostane bez mogućnosti da formira vladu.

- Francuski sistem je tako napravljen da u drugi krug mogu da uđu svi koji imaju 12,5 odsto glasova. Običaj je da se treći povlači i poziva da glasaju za drugog kako bi pobijedili prvog. Tako da su u drugom krugu uspjeli da pobijede Nacionalni front. Međutim, imamo tri bloka od koga niko nema većinu - kaže Sretenović.

Prema njegovom mišljenju, biće teško da se formira vlada jer ljevičarski blok u sebi sadrži različite partije, teško zamisliti da će i taj blok opstati.

- Kao prvo biće teško da se održi koalicija u okviru lijevog bloka, "brak iz računa" da se pobijedi Nacionalni front, teško da će se održati. Različiti programi, različiti lideri, teško da će doći do potrebne većine. Teško će se vladati Francuskom, možda će se sistem blokirati ili će se formirati većina po određenim pitanjima - kaže Sretenović.

"Kazna Makronu zbog spoljne politike"

Ističe da se francuska politička scena promijenila.

- Makron je tokom mandata imao uspone i padove, izgledao je kao pobjednik poslije krize oko "žutih prsluka" i penzionog fonda, ali se to akumuliralo. U spoljnoj politici nastupio sa nelogičnim postupcima. To francuski birač nije prihvatio i zato ga je djelimično kaznio - napomenuo je Sretenović.

Govoreći o nasilju na ulicama u Francuskoj, kaže da je strah od sukoba bio dio strategije pojedinih grupacija u kampanji. Smatra da će do nezadovoljstva doći, ali da to neće eskalirati.