latinica  ћирилица
08/07/2024 |  08:32 ⇒ 08:46 | Autor: SRNA

"Petrovdanski dani" u Srebrenici

U Srebrenici će danas počinje memorijalna kulturno-sportska manifestacija "Petrovdanski dani", koja se tradicionalno organizuje u znak sjećanja na srpske žrtve ubijene na Petrovdan 1992. godine.
Kulturni centar Srebrenica - Foto: RTRS
Kulturni centar SrebrenicaFoto: RTRS

Nakon svečanog otvaranja, u 17.00 časova biće prikazan dokumentarni film "Svjedok" autora Denisa Bojića.

"Petrovdanskim danima" prethodio je pomen za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja i Birča stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i obilježavanje 32 godine od srpskog stradanja na ovom području.

U okviru ove manifestacije sutra će biti organizovana tradicionalna humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi, te održana tribina "Rusija moja voljena" u organizaciji srebreničke "Prosvjete" i Udruženja "Zavet srpsko-ruski" iz Beograda.

Parastos ubijenim policajcima u Skelanim biće služen u srijedu, 10. jula, a istog dana na programu su i sportska takmičenja.

Za 11. juli predviđeni su koncert duhovne muzike, liturgija i paljenje petrovdanskih lila.

"Petrovdanski dani" završavaju se 12. jula, na Petrovdan, kada će nakon liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovano polaganje cvijeća na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama.

Takođe, cvijeće će biti položeno i kod spomen-obilježja iz minulog rata i spomen-kosturnice stardalima u Drugom svjetskom ratu na Zalazju kod Srebrenice, gdje će biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali, dok ih je 10 slučajno pronađeno i njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2011. godine na Zalazju prilikom traženja stradalih Bošnjaka.

Dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama. Za zlostavljanje i ubistva zarobljenih Srba, kao i onih koji su na početku rata ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti i svi su pobijeni u srebreničkim logorima, niko nije odgovarao.