latinica  ћирилица
08/07/2024 |  09:04 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Knežević: Da želi dobre odnose sa komšijama, Hrvatska bi izglasala i sama rezoluciju o Јasenovcu

Hrvatska da želi dobre odnose sa komšijama u svom Saboru bi izglasala rezoluciju o Јasenovcu, rekao je poslanik Skupštine Crne Gore Milan Knežević, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Milan Knežević (foto: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Milan Knežević (foto: EPA/BORIS PEJOVIC)

- Rezolucija o genocidu u Јasenovcu, Mathauzenu i Dahau donesena na Vidvodan u crnogorskoj skupštini, je pokušaj zaustavljanja revizionizma koji je sve prisutniji u Hrvatskoj, gdje konstantno pokušavaju smanjiti broj žrtava - naglasio je Knežević.

Iz Hrvatske se stigle oštre osude što je usvojena rezolucija, čak se pominje i da se zabrani ulazak onima koji su bili za u Hrvatsaku.

- Oni naglašeno promovišu politiku "Pavelićeve Hrvatske", jer imate novi saziv Sabora, u koje je stvorena većina izričitim naglaskom da u poziciji ne može biti ni jedan Srbin. Zvanično, kada im treba oni su raskinuli sa NDH prošlošću, ali iz svakodnevnih primjera vidite da ona nikada nije bila življa - poručio je Knežević.

On naglašava da bi bili sasvim u redu i najmoralnije da u Hrvatskoj donesu jednu takvu rezoluciju.

- Ako misle dobro sebi i regionu, Hrvatska bi trebala da izglasa u svom parlamentu rezoluciju o Јasenovcu. Ovo nije usmjereno protiv Hrvatske koja je nastala 1992. godine, već protiv onih koji javno tvrde da je Јasenovac bio samo radni logor i ništa više od toga. Nažalost, takvih je mnogo danas u Hravtskoj. Ako su nešto slično mogli uraditi Njemačka i Austrija, zašto to nije u stanju Hrvatska? - zapitao se Knežević.

Iz Hrvatske su najavili da će na sve načine blokirati evropski put Crne Gore.

- Hrvatskoj nije u interesu da se odnosi sa Crnom Gorom komplikuju zbog činjenice koja je manje više poznata u čitavom svijetu. Oni moraju da shvate da smo mi nezavisna i samostalna država i da odluke donosimo prije svega u interesu svog naroda. U Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i ova država više nikada neće voditi antisrpsku politiku. Ako to Hrvatska želi da prihvati onda možemo sarađivati, ako ne, onda korektni odnosi i ništa više od toga - dodao je Knežević i za kraj poručio:

- U Јasenovcu se desio genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima. Tačka. Nećemo nikome objašnjavati ono što je činjenica i što svi znamo i mi kao stradalnički narod, i oni koji su bili dželati - zaključio je Knežević.