latinica  ћирилица
08/07/2024 |  09:11 ⇒ 09:51 | Autor: RTRS

Ambasador Siniša Berjan izabran za počasnog i istaknutog profesora prestižnog kineskog univerziteta

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, izabran je za počasnog i istaknutog profesora prestižnog kineskog Sjeverozapadnog obrazovnog univerziteta /Northwest Normal University/ iz kineske provincije Gansu.
Berjan u Kini - Foto: RTRS
Berjan u KiniFoto: RTRS

Zvanična ceremonija dodjele ove izuzetno respektabilne titule visokog ranga u svjetskoj akademskoj zajednici, uz prisustvo predsjednika kineskog univerziteta, prof. Vang Đanrena /Wang Zhanren/, i drugih predstavnika ove visokoškolske obrazovne institucije, upriličena je 5. jula 2024. godine u Lanđou /Lanzhou/, glavnom gradu kineske provincije Gansu, koji broji skoro pet miliona stanovnika.

Ambasador Berjan se, tokom sastanka sa predsjednikom i predstavnicima kineskog univerziteta, zahvalio na ovoj laskavoj tituli, te naglasio da ovo priznanje, dobijeno kao rezultat dugogodišnjeg naučnoistraživačkog rada, nije samo njegovo lično, već je priznanje i njegovim kolegama sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci, sa kojima je objavio veći broj naučnih radova u visoko rangiranim međunarodnim časopisima.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo i nedavnim potpisivanjem sporazuma o saradnji ovog kineskog univerziteta sa dva javna univerziteta iz Srpske koji su realizovani posredstvom Ambasade BiH u Kini, i naveo da je ovo priznanje još jedan u nizu koraka na povezivanju, jačanju i produbljivanju saradnje kineskih univerziteta sa visokoškolskim ustanovama Republike Srpske. Tokom razgovora, ambasador Berjan je posebno apostrofirao značajnu ulogu i snažnu podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske na čelu sa ministrom Željkom Budimirom na promovisanju i podsticanju saradnje sa kineskim naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama.

Ovom prilikom je dogovorena i posjeta predstavnika kineskog univerziteta Republici Srpskoj i BiH u septembru tekuće godine.

Sjeverozapadni obrazovni univerzitet, osnovan davne 1902. godine, nalazi se na listi prve klase univerziteta u Kini. Ova izuzetno respektabilna ustanova u svom sastavu ima 27 fakulteta različitih oblasti i oko 40.000 studenata. Kroz partnerstvo sa univerzitetima širom svijeta osnovali su nekoliko Konfučijevih instituta koji promovišu međunarodnu saradnju i kulturnu razmjenu. Ovaj univerzitet, prema svjetskoj listi najboljih univerziteta "Times Higher Educationspada" u 800 najboljih u svijetu.

Tokom posjete provinciji Gansu, ambasador se u odvojenom susretu sastao i sa g-dinom Lijem Siveijem /Lie Siwei/, vice-guvernerom Gansu provincije koja broji 26 miliona stanovnika sa kojim se razgovarao o daljim mogućnostima saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja, nauke i tehnologije, kulture, turizma, i saradnje između lokalnih zajednica. Uzajamne posjete, potpisivanje konkretnih sporazuma i početak implementacije dogovorenih aktivnosti se očekuje do kraja tekuće godine.

Ambasador Berjan je učestvovao i u radu 30. Međunarodnog kineskog Sajma investicija i trgovine, a posjetio je i Poljoprivredni Gansu univerzitet.