latinica  ћирилица
08/07/2024 |  09:57 ⇒ 11:26 | Autor: TANЈUG

Orban putuje u Vašington nakon razgovora sa kineskim predsjednikom (FOTO)

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će, poslije posjete Pekingu i prethodnih Moskvi i Kijevu, posetiti i Vašington, prenosi Rojters.
Orban i Si (Foto: EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM PRESS OFFICE) -
Orban i Si (Foto: EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM PRESS OFFICE)

Kako navodi agencija, Orban je to objavio na svom Instagram nalogu.

Orban, čija je zemlja 1. jula preuzela predsedavanje EU, danas je iznenada doputovao u Peking, treću stanicu svoje, kako ju je nazvao, mirovne misije za Ukrajinu i sastao se s kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Si je izjavio tokom sastanka sa mađarskim premijerom rekao da je trenutni fokus na smirivanju situacije u Ukrajini koliko god je to moguće i uspostavljanju uslova za obnovu direktnog dijaloga između Ukrajine i Rusije, dok je Orban rekao da Mađarska veoma cijeni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini.

      View this post on Instagram

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moksvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posjetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posjete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.