latinica  ћирилица
08/07/2024 |  10:15 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Simeunović: U Srbiji stotinjak grupa i grupica "vehabita"

U Srbiji postoji stotinjak grupa i grupica "vehabita", a ukupan broj članova ne prelazi 1.000, izjavio je direktor Akademije za nacionalnu bezbednost u Beogradu Dragan Simeunović.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Simeunović je rekao da se procjenjuje da su oni pretežno koncentrisani u raško-polimskoj oblasti, a ima ih i u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu i drugim gradovima i mjestima širom Srbije.

- Radi se pretežno o pristalicama verskog ekstremizma, tačnije jednog pravca među fundamentalističkim interpretacijama islama koji se obično označava kao vehabizam - pojasnio je Simeunović za Politiku.

On je naglasio da ne treba upirati prstom u islam kao izvor opasnosti, već da se mora biti oprezan sa nekim militantnim interpretacijama islama, kao što je vehabizam.

Simeunović je naveo da je najnoviji trend u islamističkom terorizmu taj da se koriste sva sredstva za ubijanje - od automobila, kamiona, kućnih alata, sjekira, kuhinjskih noževa, pa i oružja namijenjenog sportu i zabavi poput samostrijela.

Objasnio je da je razlog za to što teroristi koriste hladno oružje taj što su mnoge države pooštrile kazne za nezakonitu proizvodnju i posjedovanje vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, zbog čega je teroristima sve teže da ih nabave.