latinica  ћирилица
08/07/2024 |  11:33 ⇒ 14:15 | Autor: sputniknews.com

Koji su mogući scenariji za formiranje vlasti nakon izbora u Francuskoj?

Nakon što je u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj ljevičarski blok osvojio najviše mandata, ali nedovoljno da sam formira vlast, za sada je nejasno kako će se formirati nova parlamentarna većina u Nacionalnoj skupštini.
Francuska izbori (Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN, ilustracija) -
Francuska izbori (Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN, ilustracija)

Analitičari navode pet mogućih postizbornih scenarija, s obzirom na to da je ljevičarski "Novi narodni front" najveća politička snaga u novoj Nacionalnoj skupštini sa 182 poslanika, ali daleko od apsolutne većine, prenosi BFM TV.

U odsustvu apsolutne većine, ljevičarska "Nepokorena Francuska", najsnažnija partija u pobjedničkoj koaliciji, predlaže da dio programa kao što je povećanje minimalne zarade, blokiranje cijena, poništavanje penzione reforme, bude sproveden putem uredbi.

- Moguće je formirati i manjinsku vladu koja uspješno funkcioniše - poručuju iz "Nepokorene Francuske" i podsjećaju da su to demonstrirali i Elizabet Born i Gabrijel Atal.

Drugi mogući scenario je da Republikanci formiraju blok sa Makronovim centristima i da uz pomoć manjih desničarskih stranaka zajedno raspolažu sa 231 poslaničkim mandatom. Bez apsolutne većine u Nacionalnoj skupštini, ovakva koalicija bi morala da se oslanja na saradnju i pomoć različitih političkih grupacija, u zavisnosti od političkih agendi koje bi se našle na dnevnim redu.

Treća mogućnost koju navode analitičari za BFM TV je tzv. "koalicija na njemački način", tj. saradnja socijalista, konzervativaca i centrista ili Zelenih. Računica kaže da bi koalicija socijalista, Makronovih centrista i republikanaca mogla da raspolaže sa tijesnom većinom od 296 poslanika. Međutim, takva vrsta saradnje i uspostavljanje političkog saveza između ljevičarskih, desničarskih i centrističkih političkih partija, nikada se nije ostvarila tokom postojanja Pete Republike.

Kao četvrta moguća opcija navodi se formiranje tehničke vlade koja bi se sastojala od stručnjaka (ekonomista, visokih državnih službenika, diplomata...), a koju bi vodila neka opšteprihvaćena politička ličnost na položaju premijera.
Kako se dodaje, to bi bila superadministracija zadužena da obezbijedi kontinuitet funkcionisanja države - da obezbijedi plate i pokriva troškove državne administracije, preusmjerava potrebne resurse lokalnim, decentralizovanim administracijama i upravlja stotinama milijardi evra koje su potrebne Francuskoj za očuvanje tržišne dinamike.

Peti scenario predviđa neuspjeh svih prethodno navedenih opcija, a francuski predsjednik Makron ne bi mogao da rasformira Nacionalnu skupštinu prije jula 2025. godine, što bi Francusku uvelo u duboku institucionalnu krizu i stalna glasanja o nepovjerenju vladi, navodi BFM TV.

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ljevičarska koalicija "Novi narodni front" osvojila je 182 mjesta u nacionalnoj skupštini, prenosi "Mond".

Politički savez aktuelnog francuskog predsjednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mjesta, a na trećem mjestu je partija "Nacionalno okupljanje" Marin le Pen, koju predvode Marin le Pen i Žordan Bardela, sa osvojena 143 mjesta.