latinica  ћирилица
08/07/2024 |  11:53 ⇒ 12:08 | Autor: RTRS

Košarac: Povezivanje sankcija i carinskih olakšica unaprijed osmišljen scenario u kuhinji zapadnih ambasada

Povezivati neosnovano uvođenje američkih sankcija rukovodstvu Republike Srpske sa činjenicom da SAD još nisu donijele odluku o produženju carinskih povlastica za BiH ne samo da je tendenciozno, nego je apsolutno netačno i neargumentovano, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Istine radi, takozvani Generalni sistem preferencijala (GSP) SAD istekao je 31. decembra 2020. godine kako za BiH, tako i za 122 zemlje korisnice ovog programa. Dakle, mnogo prije uvođenja sankcija i političke agresije koju kolektivni zapad vrši nad Srpskom, njenim rukovodstvom i građanima, pod dirigentskom palicom američkog kauboja (Majkla) Marfija - ukazao je Košarac.

Ako ćemo precizno, dodao je on u objavi na svom nalogu na Instagramu, Amerika je ukinula jednostrane carinske povlastice za BiH i 122 zemlje, čak i prije nego što je Marfi predao akreditive za ambasadorski mandat u BiH.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Želim da podsjetim da GSP program predstavlja sistem u kojem SAD daju jednostrane carinske povlastice razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Odluku o tome kada će ovaj sistem biti produžen donosi isključivo američki Kongres, kako za BiH, tako i za sve zemlje korisnice programa u paketu - naveo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je ocijenio da van svake pameti nastojanja da se ova odluka Kongresa na bilo koji način dovodi u vezi sa političkim sankcijama, ističući da je to podvala i krajnje zlonamjerno spinovanje pojedinih medija koji su pod kontrolom američke Ambasade u BiH.

Košarac je naglasio da u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv Srpske i demokratskog prava njenih građana da slobodnom voljom bira svoje predstavnike, osvjedočeni srbomrzac Marfi koristi podaničke medije da bi dezavuisali javnost.

- Povezuju jednostranu odluku Kongresa o carinskim povlasticama sa prljavim i nedemokratskim sankcijama kako bi ušli u socijalnu komponentu privrednika i napravili dodatne probleme. To je unaprijed osmišljen scenario u kuhinji američke i drugih zapadnih ambasada, s ciljem diskreditacije Srpske i njenih institucija - konstatovao je Košarac, reagujući na tvrdnje tvrdnje pojedinih medija i ekonomista koji su doveli u vezi sankcije zvaničnicima Srpske i carinske povlastice, navodeći da je to posljedica, kako kažu, odnosa domaće vlasti i Vašingtona.