latinica  ћирилица
08/07/2024 |  12:07 ⇒ 12:08 | Autor: SRNA

Tri žalbe na odluku o utvrđivanju rezultata žrijebanja za Dom naroda

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać rekla je da su ona i SNSD uložili žalbu na odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delagata u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.
CIK-Žrijebanje za delegata u Domu naroda PS BiH - Foto: RTRS
CIK-Žrijebanje za delegata u Domu naroda PS BiHFoto: RTRS

Iz Centralne izborne komisije  BiH rekli su da su zaprimljene tri žalbe na ovu odluku, i to - SNSD-a, Snježane Novaković-Bursać i Ranke Perić-Romić koje će biti proslijeđene Apelacionom odjeljenju Suda BiH kada CIK pripremi izjašnjenje na žalbe.

- Apelaciono odjeljenje Suda BiH ima rok od tri dana od dana prijema žalbi da po njima odluči - naveli su iz CIK-a za Srnu.

CIK BiH je 4. jula donio jednoglasnu odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske, kojom je mandat dodijeljen Nenadu Vukoviću.

Predsjednika CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je na ovu odluku dozvoljena žalba u roku od dva dana, dok će se nakon pravosnažnosti odluke ići u proces potvrđivanja rezultata.

CIK BiH je 1. jula, mimo svih zakonskih procedura, dvije godine nakon legalno i legitimno sprovedenih izbora, izvukao iz bubnja kandidatsku listu PDP-a na žrijebanju za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata nije se poštovala volja građana.

Osim liste PDP-a, u bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.