latinica  ћирилица
08/07/2024 |  12:33 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Galijašević: Teroristička mreža izgrađena u ratu u BiH prijetnja za region i Evropu

Teroristička mreža izgrađena u ratu devedesetih godina u BiH predstavlja najveću bezbjednosnu prijetnju regionu i evropskom kontinentu, smatra ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Kod nas imaju stotine svojih kancelarija, imaju svoje organizacije, nesmetano djeluju i vrbuju ljude za izvođenje terorističkih akcija i za pritisak na region i Evropu. BiH je danas odskočna daska radikalnog islama za djelovanje u Evropi - rekao je Galijašević Srni.

Galijašević je napomenuo da je ta teroristička mreža poslije rata održavana i razvijana, te da postoji sprega sa bošnjačkim vlastima i institucijama BiH, kao i sa zapadnim obavještajnim službama.

- Ta mreža predstavlja puno više od običnih ljudi koji se već nalaze na listama Savjeta bezbjednosti UN kao globalni teroristi, poput Nusreta Imamovića. U svom sastavu ima ostatke onoga što smo zvali mudžahedini iz odreda "El mudžahid" i raznih međunarodnih terorističkih grupa - dodao je Galijašević.

On je objasnio da su se svi oni zadržali u BiH i dobili držaljanstvo, te nastavili da djeluju kao instruktori, misionari novog vjerskog pogleda i istovremeno kao vojnici, kao teroristi.

Mnogi od njih, kako je naveo, rasijani su u više od 100 vehabijskih naselja u BiH koja funkcionišu kao zatvorene zajednice, radikalno islamizirane i u kojima se život odvija mimo ustava, obrazovnih, porodičnih zakona.

- Tamo caruje poligamija, nastavni propisi koji nemaju veze sa propisanim, zakonskim. Funkcionišu kao male šerijatske baze, džihadistički kampovi u kojima se grade male islamske države koje su pod stranim uticajem - rekao je Galijašević.

On je dodao da je u BiH aktivna i takozvana islamska omladina koju su čak i Amerikanci zabranili poslije terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Prema njegovim riječima, institucije na njih gledaju blagonaklono, a sud simboličnim kaznama kažnjava ljude koji su učestvovali u globalnom terorizmu u Siriji, Iraku, Libiji.

Galijašević smatra da Obavještajno-bezbjednosna agencija često kontraobavještajno štiti ove grupe i njihove potencijale koji imaju određenu ulogu za zapadne službe.

- Postoji i unutrašnji fanatični radikalno-islamski potencijal koji ima svoje prste u tom - rekao je Galijašević i podsjetio na lokalnu agendu u BiH zasnovanu na "Islamskoj deklaraciji" Alije Izetbegovića.

On je ocijenio i da nedavni tetoristički akt u Beogradu ima svoje korijene i izvore u BiH, pojasnivši da je djelovanje vehabija iz Maoče prema Sandžaku i Beogradu proizvelo nekoliko konvertita koji danas učestvuju u terorističkim akcijama.

U tom kontekstu naveo je primjer Gorana Pavlovića, koji je u Siriji jedan od glavnih pomoćnika Nusreta Imamovića, koji je na listi Savjeta bezbjednosti UN.

Galijašević je istakao da je na konsolidovanoj listi Savjeta bezbjednosti danas objavljenoj i pet organizacija iz BiH, koje predstavljaju mrežu za finansiranje globalnog terorizma.