latinica  ћирилица
08/07/2024 |  13:25 | Autor: SRNA

Đokić: Izražen interes za poseban sporazum o saradnji sa Sverdlovskom oblasti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da u Sverdlovskoj oblasti, koja je jedna od najrazvijenijih u Ruskoj Federaciji, postoji izražen interes za potpisivanje posebnog sporazuma o saradnji sa Srpskom, koja ovakve dokumente već ima sa ruskim oblastima Nižnjeg Novgoroda i Sankt Peterburga.
Petar Đokić - Foto: Ustupljena fotografija
Petar ĐokićFoto: Ustupljena fotografija

Đokić je istakao da je u Јekaterinburgu razgovarao sa ministrom međunarodnih i spoljnotrgovinskih veza Sverdlovske oblasti Vjačeslavom Јurjevičem Јarinom o daljem unapređenju saradnje Republike Srpske i Sverdlovske oblasti, kao i da mu predstoji sastanak sa gubernatorom ove oblasti Јevgenijem Kujvaševim.

- Ova oblast je jedna od najrazvijenijih u Rusiji i imaju izuzetno komplementarnu privrednu strukturu prema Republici Srpskoj. To znači da bi u narednom periodu, kroz različite vidove povezivanja preduzeća, mogli podići ekonomsku aktivnost na viši nivo i unaprijediti naše odnose - naveo je Đokić.

On je rekao da je u Јekaterinburgu posjetio i sajam INNOPROM koji je okupio veliki broj izlagača i na kojem je vidljiv visok tehnološki razvoj ovog dijela svijeta i država koje sarađuju sa Rusijom.

- Riječ je o izuzetnom sajmu preduzetništva ne samo uralskog regiona već i šire. Ujedinjeni Arapski Emirati su ovogodišnji partner sajma. Za nas je važno da imamo takvu komunikaciju i saradnju kroz koju ćemo usvajati i prenositi znanja u naš region i da se povezujemo - naglasio je Đokić.

On je istakao da je razgovarao i sa predstavnicima više kompanija iz sektora energetike, industrije, firmi koje podstiču naučni i tehnološki razvoj sa kojima je moguće očekivati saradnju od koje bi direktnu korist imala privreda Republike Srpske.