latinica  ћирилица
08/07/2024 |  14:08 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Tuleković: Za šest mjeseci 14.979 posjetilaca

Spomen-područje Donja Gradina je, prema evidenciji knjige posjetilaca, za šest mjeseci ove godine posjetilo 14.979 ljudi, a najviše posjeta zabilježeno je tokom maja kada je održan niz aktivnosti u pomen na žrtve koncentracionog logora Јasenovac, izjavila je direktor te javne ustanove Tanja Tuleković.
Tanja Tuleković - Foto: RTRS
Tanja TulekovićFoto: RTRS

Ona je navela da je godišnjem pomenu žrtvama ustaškog zločina genocida u logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji su u maju zajednički organizovale vlade Republike Srpske i Srbije, prisustvovao veliki broj građana, među kojima su bili učenici, zvaničnici i gosti iz Srpske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih krajeva.

U Spomen-području Donja Gradina u januaru je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta otvaranjem izložbe Miloša Damjanovića "O nekim nepopisanim žrtvama Holokausta u NDH".

- Ova izložba zatim je gostovala u Јevrejskom kulurnom centru "Arie Livne" u Banjaluci i Јevrejskom kulturnom centru u Doboju, dok je djelo "Knjiga iz tišine", koja govori o stradanju stanovništva u selu Međeđa, u aprilu promovisano u Narodnoj biblioteci u Prijedoru - navela je Tulekovićeva.

Ona je napomenula da je u Spomen-području održana i radionica za srednjoškolce iz Prijedora i Kozarske Dubice, istakavši da su takvi događaji veoma značajni jer na autentičnom mjestu stradanja učenici izučavaju istoriografiju Nezavisne Države Hrvatske i Koncentracionog logora Јasenovac.

Tulekovićeva je podsjetila da je i ove godine sproveden konkurs za najbolje učeničke likovne i literarne radove o temi stradanja u Јasenovcu, a da su istorijski časovi održani u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici.

Ona je među značajnim aktivnostima ustanove navela saradanju sa Holokaust memorijal centrom u Budimpešti i učešće na međunarodnim konferencijama u mađarskoj prijestonici, te istakla da će ova saradnja biti nastavljena i konkretizovana.

Tulekovićeva je dodala da i u ovoj godini ustanova na čijem je čelu nastavlja sa prikupljanjem svjedočanstava, predmeta, fotografija i dokumenata koji su dokaz o stradanju civilnog stanovništva u NDH.

- Prikupili smo značajan materijal i važno je podsjećati javnost da je to trajna akcija ustanove "Spomen-područje Donja Gradina". Pozivamo građane da nam se jave i pomognu nam da sačuvamo sjećanje o stradanju u Јasenovcu i Donjoj Gradini - rekla je Tulekovićeva.