latinica  ћирилица
08/07/2024 |  16:16 | Autor: dnevni avaz

Konaković: Sve u vezi kadeta iz Srbije urađeno u skladu sa nadležnostima

Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara je samo proslijedilo depešu Graničnoj policiji o dolasku kadeta Vojne akademije iz Srbije na godišnjicu obilježavanja bitke na Kozari, što je bila njihova obaveza, tvrdi Elmedin Konaković, resorni ministar.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Konaković tvrdi i da je sve urađeno u skladu s procedurama i nadležnostima.

- Mi smo dobili depešu i proslijedili je. Nemam ja nadležnost niti Ministarstvo da vršimo provjere. Granična policija zatim postupa dalje ako misle da su potrebne dodatne provjere, to mogu onda tražiti od OBA-e ako imaju neku sumnju - tvrdi Konaković, koji se za Avaz javio iz Vašingtona.

Dodaje da nije bilo potrebe da se o tome obavještava Predsjedništvo BiH.

- Znam da sam ovima u SDA kriv za sve i to je taj nastavak njihove prljave kampanje. Kada ne znaju šta će, Konaković je kriv za sve. Međutim, Komšić bi trebao znati, nakon toliko godina parazitiranja u Predsjedništvu, barem zakone ove zemlje. To me čudi. Nisam bio, naravno, dužan da obavijestim Predsjedništvo. Najavljeni su studenti, kadeti i vojni predstavnici, bez naoružanja, kako je i navedeno u depeši. Ostale provjere i procedure dalje su na Graničnoj policiji BiH. Zašto oni nisu obavijestili o svemu Ministarstvo bezbjednosti BiH ako je nešto sumnjivo - rekao je Konaković.

Podsjećamo, pitomci Vojne akademije u Beogradu prodefilovali su juče ulicama Prijedora uoči obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari, kojem su prisustvovali na Mrakovici.