latinica  ћирилица
08/07/2024 |  16:33 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Mještani Stričića danima bez vode (VIDEO)

Mještani banjalučkog naselja Stričići danima su bez vode. Osim nestašice vode, dodatne probleme im stvara i put koji je u katastrofalnom stanju, a ovaj dio Banjaluke često ostaje i bez struje. Kažu da su bili u situaciji da skupljaju kišnicu, jer vlasti, baš kao i prošle godine, nemaju rješnje za ovaj problem.
Manjača - Foto: RTRS
ManjačaFoto: RTRS

Mještani Stričića ogorčeni su. Kažu da je nevjerovatno da u 21. vijeku nemaju vodu za piće i ličnu higijenu. U obećanja nadležnih više ne vjeruju, a o napajanju stoke i ne razmišljaju. Bez pitke vode je posebno teško kada temperature dosežu i do 40 stepeni, pa se moraju snalaziti sami, na razne načine.

- Bilo je i ranije problema sa vodom, ali u posljednje dvije godine je nezamislivo. Možete li samo zamisliti kako je na plus 40 stepeni radnicima, domaćinima koji se bave stočarstvom i poljoprivredom? Oni žive bez vode u 21. vijeku. Mi nemamo tri osnovne stvari za život - put, vodu i struju. Problem je to veliki, ne možete napojiti krave, ovce, ne možete spremiti djecu za školu, a ne možete se ni okupati - kaže Rade Božić, predsjednik Mjesne zajednice Stričići.

Iz Vodovoda uvjeravaju da ima vode na Manjači, mještani tvrde drugačije. Kažu da je neprihvatljivo da ono što je jedan od osnovnih uslova za život, za njih predstavlja luksuz. Nezadovoljstvo su više puta iskazali protestima, ali to je samo kratkotrajno rješenje. Do sada su vodu dopremali cisternama, ali, kako kažu, krajnje je vrijeme da se dotrajale pumpe promijene i stvore normalni uslovi za život.