latinica  ћирилица
08/07/2024 |  16:35 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Dodik: Majke oplakaju svoje stradale, a ne bave se političarenjem i radikalizacijom odnosa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Srnu da je veoma nekorektno i nehumano da se udruženje poput "Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa", koje treba da oplakuje žrtve i žali svoje stradale, neprestano bavi politikom i političarenjem.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

-Razumijem njihovu bol i više puta sam ponovio da je bol svake majke za izgubljenim djetetom nemjerljiva, i da je nevažno da li je ona srpske, bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti, jer majčina suza nema nacionalnost, ali ne razumijem toliku dozu mržnje, radikalizacije odnosa i izmišljanja priče o nekoj navodnoj ugroženosti od 30 mladića i djevojaka, kadeta Vojne akademije u Beogradu", rekao je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše saopštenje Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" u kojem navode da se "osjećaju nesigurno" zbog, kako su navele, prisustva "Vojske Srbije u BiH", a pred obilježavanje godišnjice zločina u Srebrenici.

Dodik je istakao da je nevjerovatno da nekome predstavlja prijetnju i da se osjeća nesigurno i ugroženo zbog 30 mladića i djevojaka koji su došli da prisustvuju obilježavanju 82 godine od Bitke na Kozari i genocida nad srpskim narodom.

- Nažalost, očigledno je da su te majke oštro krenule u politiku i više liče na političku stranku, nego na majke koje oplakaju smrt svojih najmilijih. Mogu da razumijem dimenziju njihovog bola, koju nikada nikome ne bih poželio, kao što ne bih poželio nikome ni bol majki u crnim marama, ali u takvoj politizaciji svega i svačega ne želim da učestvujem - istakao je Dodik.

On je poručio da Udruženje "Majke Srebrenice" ne treba da se bavi političkim pitanjima i rješenjima, već da ostane ono što i jesu - majke i da se s poštovanjem odnose prema svom bolu, a, prije svega, prema svojim najmilijim stradalim u ratu.

- Podsjetiću da su članice tog udruženja molila svojevremeno Bila Klintona da im napravi državu, a njihova predsjednica Munira Subašić u Kninu je izjavila da 'obožava Antu Gotovinu'. Zatim je u UN, na debati o radu Haškog tribunala, podigla transparent 'Republika Srpska, genocidna', kada je i izbačena iz sale - istakao je Dodik.

On je upitao da li je to žena i majka koja plače za svojim žrtvama, dok veliča Gotovinu koji je učestvovao u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", u kojoj su, takođe, ubijeni nečiji sinovi, kćerke, muževi, braća...

- Da li majke iz tog udruženja poštuju bilo čiju žrtvu i suzu, ili su tu da vode politiku!? Stradala su i tuđa djeca, ali njihove majke u tišini boluju svoju bol i nisu se obogatile kao što je Subašićeva to sama priznala da u posjedu ima dvije višespratne kuće u Sarajevu, platu od 4.000 KM, kao i 60 dunuma zemlje - istakao je Dodik.

On je naglasio da za razliku od Subašićeve, srpske majke ne prodaju svoje stradale, jer srpske žrtve nisu na prodaju.

- Nijedna majka i nijedna žena žrtva rata nije se obogatila na svojoj muci i nevolji, a još manje miješala u politiku. Politiku vode političari, a ne udruženja koja nisu registrovana kao političke stranke ili možda jesu, a mi ne znamo - rekao je Dodik.