latinica  ћирилица
08/07/2024 |  17:49 | Autor: SRNA

Slučaj "Dudaković i drugi": Oni koji su ostali u kućama kasnije su pronađeni mrtvi

Svjedok Tužilaštva BiH u slučaju "Dudaković i drugi" Svjetlana Maleš ispričala je kako je u jesen 1995. sa svekrvom pobjegla iz kuće u Kamengradu kod Sanskog Mosta kada je vidjela vojsku a kako je svekar ostao i kasnije pronađen mrtav.
Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Maleševa je ispričala da je sa suprugom i njegovim roditeljima 1995. živjela u Kamengradu, gdje su došli iz Travnika, te kako su jedan dan vidjeli da nema komšija, a potom i kako putem prolaze vojnici i kamioni tzv. Armije BiH.

- Јa sam kroz prozor izašla, svekar je ostao da sjedi u kuhinji, svekrva je pošla za mnom", navela je ona, dodajući da je njen svekar bio slabo pokretan zbog bolesti - prenosi Birn.

Maleševa kaže da je sa svekrvom lutala po šumi tri dana i noći, te vidjela kako kuće gore i čula povike “Alahu ekber“.

Prema njenim riječima, četvrti dan predale su se vojsci i da su ispitivane, a kad su rekle da je u kući ostao svekar Јovo, odveli su ih tamo.

- Došli smo do kuće, oni su obišli; djed je na hodniku, umro je - navela je Maleševa, dodajući da im nisu dali da uđu u kuću.

Ona je rekla da su ponovo vraćene u Sanski Most i da su prvo bile u jednom objektu sa drugim ženama, gdje ih niko nije čuvao, a da su potom prebačene u drugi objekat gdje je bilo čuvara.

Maleševa je poslije nakon gotovo dva mjeseca razmijenjena.

Dodala je da su posmrtni ostaci svekra pronađeni 2007.

Ona jenavela da je jedan vojnik, nakon što se predala, rekao da je treba ubiti.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa tzv. Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Brane Marjanović posvjedočio je da je 10. oktobra 1995. napustio porodičnu kuću u selu Dabar na području Sanskog Mosta nakon što su probijene linije i počela ratna dejstva.

On je rekao da je njegov ujak Drago Marjanović ostao u selu.

- On nije htio ići, da ostavi stoku gore - naveo je svjedok, dodajući da je ujak svojoj supruzi rekao da će doći.

Ispričao je da se njegova majka 2005. vratila u Dabar i da je dobila informaciju da je pronađena jedna lobanja, a poslije još neke kosti.

Kasnije je potvrđeno da su to posmrtni ostaci njegovog ujaka.

Naveo je da je on bio invalid i da nije bio vojno sposoban.

On je optuženom Dudakoviću potvrdio da je čuo da je Peti korpus ušao u Vrhpolje 17. septembra i da su tada intenzivirana borbena dejstva do 10. oktobra.

Svjedok Vojin Ilić kazao je da je živio u Sanskom Mostu, a njegovi roditelju u Dabru.

Ispričao je da su njegovi roditelji došli kod njega kada je linija prvi put padala u septembru, a da se otac poslije vratio zbog stoke.

On je rekao da je čuo da je njegov otac Pero 10. oktobra krenuo kad je narod bježao.

Ilić kaže da su 1998. identifikovani posmrtni ostaci njegovog oca, koji su s ostacima komšinice Јovanke Ilić pronađeni u bunaru, dok je čuo da je komšija Đuro Ilić pronađen u jarku.

Braniocu Ifetu Feragetu kazao je da je on u oktobru 1995. bio na položajima oko Sanskog Mosta i da su trajale borbe.

Rekao je da ne zna da li je u Dabru bilo vojske 10. oktobra.

Suđenje se nastavlja 22. jula.