latinica  ћирилица
08/07/2024 |  18:01 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Dodik: Tri Nevesinjske puške potvrda više da srpski narod nikada nije i neće pristati da bude sluga okupatora

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je srpski narod Hercegovine i Nevesinja tri puta u posljednjih vijek i po jedini narod u Evropi koji je ustao protiv mnogo nadmoćnijeg neprijatelja, okupatora, kolonizatora i osvajača, stao im na put i svaki put izašao kao pobjednik.
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- Tri Nevesinjske puške, tri srpska ustanka su ponos ne samo Nevesinja i Hercegovine, već cjelokupnog srpskog naroda. Srpski narod ove male, ali velike i junačke lokalne zajednice uvijek je krasila hrabrost, patriotizam i odanost otadžbini. Јunaci ovog kraja odvažili su se da se suprostave najvećim svjetskim silama - 1875. godine - Otomanskoj imperiji, 1882. Austro-ugarskoj i 1941. godine najezdi fašista - izjavio je Dodik za Srnu povodom obilježavanja 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini.

On je naglasio da su ove bune Nevesinjaca potvrda da srpski narod nije i nikada neće pristati da bude sluga kolonizatorima i okupatorima, bez obzira koliko su nadmoćniji i jači.

- Ovdje moram da citiram riječi iz filma "Boj na Kosovu koje izgovara glumac Miloš Žutić kao car Lazar koje najbolje opisuju srpski narod: "Јa ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi prijeti, nego po tome koliku svetinju branim!". Tako je bilo prije dva vijeka, tako je bilo juče, tako je danas, tako će biti i sutra. To je taj srpski narod koji, iako brojčano mali, odvažno, hrabro i ponosno, uprkos teškim okolnostima, ustaje i brani svoja ognjišta i imanja, svoje porodice, otadžbinu, i staje pred jačeg i većeg neprijatelja - istakao je predsjednik Srpske.

On je naveo da srpski narod ima taj gen, koji je od Boga dat, a to je srpski inat, koji, kako je rekao, za nečije shvatanje može da bude pozitivna, a za nečije i negativna osobina.

- Ipak, mišljenja sam da je srpski inat naša vrlina i ako ga usmjerimo na pravu stranu, u stanju smo čuda da napravimo. Zato uvijek kada nas napadaju, kada pokušavaju da nas gaze, u nama proradi taj inat i spremni smo da se suprostavimo svakoj sili. Јoš uz to, kada bi bili i jedinstveni, što je, na našu žalost, rijetko, posebno u teškim, izazovnim i osudnim vremenima po srpski narod, mogli bi ujedinjeni sve, jer sloga i jedinstvo grade kuću, grad i otadžbinu. Razjedinjenost nas je često skupo koštala, a košta i danas. Manje bi bilo stradalih i bili bi teži plijen da smo jedinstveni - ukazao je Dodik.

On je rekao da je srpski narod najstradalniji narod i da na to treba ukazivati stalno i na svim mjestima, od Nevesinja, Prebilovaca, Garavica, Bradine, Starog Broda, Podrinja, Bratunca, Kozare, Romanije, posebno danas kada nam uporno pokušavaju da "zalijepe" etiketu da smo genocidni.

- Tu im ne mogu pomoći ni falsifikovani podaci, nikakve sumnjive rezolucije, ni UN. Mi smo narod koji je i drugima darovao slobodu što potvrđuje i činjenica da su svoje slobodarsko opredjeljenje, nakon Prve nevesinjske puške, Nevesinjci iskazali novim ustankom i novom bunom 1882. godine kada su, ogrčeni ishodom dogovora velikih svjetskih sila, novom okupatoru Austro-ugarskoj pokazali da neće dozvoliti da im stave jaram oko vrata, a potom i trećom koja je, opet, prva odjeknula pred najezdom fašista 3. juna 1941. godine - podsjetio je Dodik.

On je naveo da narod koji je ustajao protiv velikih sila i donosio slobodu i onima koji su ponizno aplaudirali svakom dolasku okupatora i tuđina i bacali pred njih cvijeće, ne može biti genocidan, niti agresor.

- Naši preci nikada, ni u prethodnim ratovima, ni u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom nisu napadali i osvajali tuđe, samo su branili svoje. Nikada srpski narod nije žrtvovao mir, ali nikada nije ni prihvatao bilo čiju torturu, niti da budu izbrisani tragovi našeg postojanja. Naš jedini cilj je da živimo slobodno, u miru, da gradimo i da se razvijamo, ali bez strane čizme za vratom - poručio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da srpski narod može biti primjer svima kako se brani, bori i čuva dostojanstvo.

- I danas, zarad svojih predaka, nećemo i ne smijemo pokleknuti pred uvcjenama, prijetnjama i sankcijama. Mi smo svoji na svome, nikoga ne napadamo, ali ne damo svoje i ne dozvoljavamo da nas satanizuju, protjeraju i unište. Prošlo je vrijeme seoba, Čarnojevića, "Oluja" i etničkog čišćenja - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da ovi datumi, kao i niz drugih moraju svaki dan da nas opominju i podsjećaju ko smo i šta smo i da znamo svoju istoriju, jer samo tako svim našim precima možemo da vratimo dug za slobodu koju danas imamo.

- Sjećanje je za njih najveća zahvalnost. Nijedan stradali Srbin, nijedno dijete, žena, starac, nijedan borac i vojnik, nikada ne smiju biti zaboravljeni, a buduće generacije moraju da uče i znaju svoju prošlost da bi imali svjetliju i bolju budućnost - zaključio je predsjednik Republike Milorad Dodik i najavio da će naredne godine, kada se navršava 150 godina od ustanaka u Nevesinju i Hercegovini, ovaj datum od istorijskog značaja biti obilježen još veličanstvenije, ponosnije i dostojanstvenije.

U Nevesinju će sutra biti obilježeno 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini, poznatih kao Prva, Druga i Treća Nevesinjska puška.

Prva Nevesinjska puška označila je početak ustanka podignutog u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, druga, poznatija kao Uloški ustanak, 1878. godine protiv austrougarskog okupatora i Treća Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor srpskog naroda u Hercegovini protiv NDH.

Obilježavanje ovog velikog i značajnog istorijskog događaja u Nevesinju organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.