latinica  ћирилица
08/07/2024 |  19:07 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Banjaluka strateška tačka podijeljenoj opoziciji i strankama oko SNSD-a (VIDEO)

U 16.00 časova istekao je rok za predaju kandidatskih lista Centralnoj izbornoj komisiji za lokalne izbore u BiH.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Slijede provjere Centralne izborne komisije i ovjere kandidatskih lista i kandidata, nakon čega će do 22. avgusta biti poznato ko će kome stati na crtu 6. oktobra.

Prema stavovima političkih partija, nema sumnje da će se u Banjaluci voditi najveća bitka na putu do gradonačelničke fotelje.

Posljednjeg dana predaje kandidatskih listi, prema podacima Agencije Metriks konsalting, aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković trenutno uživa podršku 34,3 odsto od ukupnog broja ispitanika. U PDP- u, stranci koja ga je kandidovala, vjeruju u pobjedu, iako za njegovu kandidaturu nisu dobili podršku stranaka opozicije.

- Ubijeđen sam da ćemo pobijediti za gradonačelnika Banjaluke i osvojiti više mandata od SNSD-a, jer je to neka vrsta mrtve trke za odbornicke mandate između PDP-a i SNSD-a - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Mrtva trka biće za gradonačelničku fotelju, prema podacima Matriks konsaltinga, jer Stanivukovića, koji je duže od decenije na političkoj sceni, u stopu prati doktor Nikola Šobot, kandidat stranaka okupljenih oko SNSD-a. Iako praktično još nije ušao u kampanju i bez iskustva na političkoj sceni, Šobot uživa podršku veću od 30 odsto ispitanika. U Gradskom odboru SNSD-a, kažu, pobjeda u Banjaluci je pobjeda Republike Srpske.

- Duže vrijeme posmatramo stanje u Banjaluci i puls građana i vidjeli smo šta im ne odgovara i šta im nije dobro. Sve ćemo to ispraviti i napraviti od Banjaluke ono što zaslužuje, a to je da bude evropski grad - rekao je predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić.

Najveći grad Srpske napravio je i najveće podjele u redovima opozicije. Iako je dobila podršku SDS-a i Stranke za pravdu i red, prema Metriksovoj anketi, treća je Јelena Trivić, sa 16,1 odsto podrške ispitanika. U ovoj stranci pred kameru nisu željeli, ali prema objavljenom na društvenim mrežama, od ovih izbora očekuje mnogo.

- Sa puno vjere i optimizma ulazimo u narednu izbornu utakmicu. Ovo su naši prvi izbori i bićemo veliko pozitivno iznenađenje izbora - navela je predsjednica Narodnog fronta Јelena Trivić.

Iz Metriks konsaltinga navode da je najzanimljivija situacija među takozvanim neodlučnim glasačima, kojih ima 19,5 odsto. Smatraju da je taj broj više nego dovoljan da bilo koji od kandidata odnese pobjedu u slučaju da pridobije neutralne, koji još nemaju čvrste političke preferencije.