latinica  ћирилица
09/07/2024 |  17:48 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Bećković: Kočićev narod je nepobjediv, a on jedan od "najživljih" srpskih pisaca

Pjesnik Matija Bećković, kome je Udruženje književnika Republike Srpske dodijelilo "Kočićevu nagradu" za 2024. godinu izjavio je za Srnu da Kočićevo pitanje: "Ideš li rode?" i danas odjekuje po svim i ispod svih srpskih planina, te ocijenio da slobodarski duh Kočićevog naroda ništa ne može da uništi.
Matija Bećković - Foto: SRNA
Matija BećkovićFoto: SRNA

On je naglasio da je, kada je prvi put prije više decenija stajao ispred Kočićevog spomenika u Banjaluci na kome su uklesane njegove riječi: "Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas", vidio da je taj narod nepobjediv.

- Kočić nije samo jedan od najvećih srpskih pisaca nego je i naš savremenik i jedan od najživljih koje imamo - smatra Bećković.

On ističe da se, nažalost, još čuju "jauci sa Zmijanja", ali i dok je god Branka Ćopića, Đure Damjanovića, dok je Rajka Noga, Mome Kapora biće i Kočićevih sinova.

Bećković kaže da je uvjeren da i danas na prostoru Krajine i Republike Srpske raste neki novi Kočić jer slobodarski duh tog naroda živi.

Bećković je naveo da su ga iz Udruženja književnika Republike Srpske obavijestili da će mu nagrada biti uručena u posljednjoj nedjelji avgusta, kada se tradicionalno u Banjaluci i na Kočićevom Zmijanju održava kulturna manifestacija posvećena književniku Petru Kočiću - Kočićev zbor.

Udruženje književnika Republike Srpske saopštilo je danas da je "Kočićevu nagradu" za 2024. godinu dobio pjesnik Matija Bećković.