latinica  ћирилица
09/07/2024 |  18:35 ⇒ 18:37 | Autor: SRNA

Bivši visoki predstavnik: Kriminalno lobiranje o rezoluciji o Srebrenici sa lažnim podacima

Način glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i lobiranje od zemalja pokrovitelja je kriminalan i sa lažnim podacima, a njeno usvajanje degradira Statut UN, EU i prava o slobodnom izražavanju država, izjavio je Karlo Bucola, koji je bio visoki predstavnik UN u vrijeme građanskog rata u BiH.
Generalna skupština UN (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL - ilustracija) -
Generalna skupština UN (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL - ilustracija)

Bucola je rekao da sva priprema posljednjih 18 godina navodi na političku i kriminalnu svrhu, da bi se u datom momentu, po potrebi politike, započeo rat u ovom dijelu balkanske teritorije.

- Ovim putem želio bih da upoznam moje nadležne predstavnike u UN, predsjednika Antonija Guteresa, nadležnu kancelariju, kao i predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, ako žele da čuju - naveo je Bucola u otvorenom pismu o dešavanjima u Srebrenici koje je upućeno UN.

Bucola je rekao da činjenice koje je naveo može potvrditi dokumentima, video- snimcima, slikama sa lica mjesta, kao i zabilješkama koje su nastale u vrijeme ratnih dešavanja.

- Ovim djelovanjem ste podstakli međunarodne vjerske razlike, veliku podjelu, međusobnu mržnju i stvaranje jakih nacionalističkih stranaka - naveo je Bucola u pismu dostavljenom televiziji M.

On tvrdi da je ovim načinom uticaja Balkan instruisan da ponovo uđe u otvaranje novih žarišta.

- Prva stavka predsjednika država na Balkanu u ovom djelovanju je pojačanje mjera predostrožnosti protiv usvajanja EU zakona čija se kultura kosi s njihovom kulturom - rekao je Bucola.

On je naglasio da je rezolucija o Srebrenici usvojena metodom ucjenjivanja, dezinformacijama o stvarnom dešavanju, nametanjem lažnih podataka.

- Zato se od starne dijela delegata EU i pokreće opoziv izglasane rezolucije. Vjerodostojni podaci se pripremaju sa zajedničkim timom tog područja - rekao je Bucola.

On se osvrnuo na Kristijana Šmita, navodeći da je u BiH postavljen novi visoki predstavnik koji nije izglasan u parlamentu tri konstitutivna naroda u BiH, o čemu po Dejtonskom mirovnom sporazumu moraju biti saglasni.

- Nelegalni visoki predstavnik mijenja ustavne zakone po nalogu jedne etničke strane i na taj način ugrožava dvije druge etničke grupacije i stvara status kriminalne države - naveo je Bucola i dodao je kao predstavnik UN više puta upozoravao na nedostatke.

Bucola je u izjavi govorio i o Hrvatskoj koja je primljena u EU, te naveo da je nametnut standard koji je hrvatski narod doveo do psihičkog stresa zbog nemogućnosti da normalno živi.

- U Hrvatskoj je naglo sve poskupjelo. Novi evropski zakoni grade novu kulturu, tako da su vladajuće strukture dovele do čestih svađa i prouzrokuju teške krize u državi. Hrvatski parlament služi za svađe, neprimjereno ponašanje članova parlamenta sa neprimjerenim govorima upućenim Vladi i predsjedniku Vlade Hrvatske - rekao je Bucola.

On je dodao da je narod Hrvatske nezadovoljan ulaskom u EU.

- Dodatno naoružavaju Albance na Kosovu da bi iskazali mržnju prema Srbiji, a po međunarodnoj konvenciji to je kršenje i može u budućnosti imati tragične posljedice kao u Srebrenici. Te odluke su dostavljene od NATO bez da se konsultuje sa svojim narodom - rekao je Bucola.

BiH u kojoj je korupcija veoma izražena u svim segmentima društva, a političari nagovoreni od stranog faktora, tvrdi Bucola, uhvatila se za uništenje same sebe i preko lobiranja usvajanjem rezolucije o Srebrenici misli da pretvori srpski narod u Bošnjake i da sa Kosovom i Hrvatskom zajedno sa NATO napadnu Srbiju.

- /Samoproglašeno/ Kosovo je spremno da napadne Srbiju. Takav plan je pripremljen za Balkan, novi Јasenovac i Srebrenicu. Nećemo uspjeti da se dokažemo Rusiji uništenjem Srbije, iako kršimo sve moguće konvencije o ljudskim pravima. U toj grupi je i mala Crna Gora sa novim i mladim rukovodstvom koje ima veliku želju da poboljša stanje u državi na bilo kakav način - ukazao je Bucola.

On je izrazio uvjerenje da EU sve to zna, ali da ne reaguje, i takvim postupkom učestvuje u tim događajima.

- Ovakvim stavom EU i Amerika utiču na to da će i Srbija krenuti nekim drugim smjerom, što će biti iznenađenje svima - rekao je Bucola.