latinica  ћирилица
09/07/2024 |  18:46 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Počela obnova parohijskog doma u Stocu (VIDEO)

Srpska zajednica u Stocu je malobrojna i uglavnom je riječ o starijem stanovištvu. Od nekadašnjih 1.500 Srba, sada ih u ovom hercegovačkom gradu živi svega nekoliko desetina. Zato su posebno značajni svi koraci ka povratku i obnovi, pa i vijest da je počela obnova parohijskog doma.
Stolac - parohijski dom - Foto: RTRS
Stolac - parohijski domFoto: RTRS

Na strmoj padini iznad Bregave smješten je pravoslavni hram Svetog vaznesenja Gospodnjeg. I ova crkva tokom rata bila je potpuno devastirana, a mnoge stare ikone i vrijednosti su nepovratno izgubljene. Hram je postepeno obnavljan i ponovo okuplja vjerni narod Stoca i okoline. Međutim, parohijski dom odavno je u ruševinama. Skromni pokušaj obnove neposredno nakon rata, nije dao trajnije rezultate.

- Dugo je to bilo u ruševinama, ali sada radimo na obnovi - kaže stolački paroh Dejan Grčić.

Obnova parohijskog doma počela je zahvaljujući sredstvima Eparhije zahumsko-hercegovačke i pomoći federalnog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica. Stariji mještani posebno radosni zbog obnove parohijskog doma.

- Naravno da mi je drago da se ovdje radi, da se obnavlja porušeno, da se život vraća - priča mještanin Јevto Јevtić.

Nakon obnove glavne zgrade parohijskog doma, u planu je da se obnovi i kuća u kojoj je živio otac Simeon, nekadašnji stolački paroh, pop Slobo, kako su ga svi zvali, mnogo poštovan i uvažavan od svih Stočana bez razlike koje vjere da su bili. Srbe u Stocu nije teško prebrojati na prste, ali i danas drže do svojih svetinja.

- Snaga nije u broju, nego u Gospodu. Bog nađe načina da se obnovi i kuće i narod - poručuje Grčić.

Svi koji vrijedno rade na ovom poslu nadaju se pomoći i podršci i drugih donatora, Srba, Stočana, Hercegovaca raseljenih širom sijeta, da bi stari parohijski dom zasijao novim sjajem i tako vratio dug i ocu Simeonu i svima drugima koji su kroz vijekove, nesebično se dajući, ostavljali trag života i postojanja pravoslavne zajednice u gradu na Bregavi.