latinica  ћирилица
09/07/2024 |  19:34 ⇒ 10/07/2024 | 07:10 | Autor: RTRS

Hapšenja u Graničnoj policiji BiH zbog organizovanog kriminala, Galić pobjegao u Hrvatsku (VIDEO)

Hapšenja zbog organizovanog kriminala i šverca akciznih proizvoda - po nalogu Tužilaštva BiH, službenici SIPA, u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, slobode su lišili Blagoju Milovića, pomoćnika komandira Јedinice Granične policije Trebinje i državljanina BiH i Hrvatske Ivicu Baga.
Akcija "Kings" - Foto: Ustupljena fotografija
Akcija "Kings"Foto: Ustupljena fotografija

Zbog dojave, hapšenje je izbjegao zamjenik direktora SIPA Zoran Galić. Sumnja se da je pobjegao u Hrvatsku.

Tužilaštvo sumnjiči Galića za zloupotrebu položaja i primanje dara u vrijeme dok je rukovodio Graničnom policijom BiH.

Istražioce Tužilaštva i SIPA do osumnjičenih je usmjerila Skaj aplikacija. Raspakovana kripta graničnog policajca Blagoja Milovića iz Trebinja, između ostalog, dokazuje dojave švercerima cigareta o rasporedu graničara između BiH i Crne Gore.

Ivica Bago, višestruki je povratnik u vršenju krivičnih djela. Hrvatski USKOK ga je najmanje dva puta hapsio zbog zloupotreba u privrednom poslovanju, utaje poreza i krivotvorenja službenih isprava. Posljednji put u aprilu ove godine. Mjesec kasnije pušten je uz kauciju i prebjegao u BiH. Uhapšen je u svom domu u Grudama.

U policijskoj akciji, u kojoj učestvuju i pripadnici Evropola, izvršen je pretres stambenih objekata i prevoznih sredstava koja su koristila osumnjičena lica na području Trebinja, Berkovića, Posušja, Stoca i Gruda. Izuzeti su dokazi.

- Oduzeto je jedno putničko vozilo, veći broj mobilnih telefona, nosača SIM kartica, rokovnika, prenosnih računara, nosača digitalnih medija i službenih dokumenata - saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Dokazi su pronađeni, ali ne i svi osumnjičeni. Bivši direktor Granične policije i aktuelni zamjenik direktora SIPA Zoran Galić nije bio u porodičnom domu u Posušju kada su mu na vrata pokucali potčinjeni službenici. Informacije o hapšenju su procurile, a Galić je još juče napustio BiH i ilegalno prešao u Hrvatsku. Čak je i član tamošnje regionalne operativne grupe Zebra, formirane s ciljem borbe sa krijumčarima migranata.

- Istragom je, pored drugih osoba, obuhvaćen zamjenik direktora SIPA Galić Zoran zbog sumnje u izvršenje kaznenih djela primanja dara i drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH - naveo je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Istražiocima je sporan automobil pasat koji je, nezvanično, Galić dobio na poklon, od hercegovačkih švercera cigareta i rezanog duvana. Sada vode još jednu istragu - osim o organizovanoj grupi koja je nelegalno trgovala akciznim proizvodima i o insajderu u vlastitim redovima koji je Galiću dostavio informacije o planiranom hapšenju. Dok u Graničnoj policiji ćute o hapšenju svog službenika, ni iz SIPA nema mnogo detalja. Tek izražena spremnost o obračunu sa kriminalom pa i u vlastitim redovima.

- Stav Agencije je da niko nije zaštićen pred zakonom i da će svi oni koji se ogriješe o zakon odgovarati. SIPA ima snagu i kapaciteta da se suprotstavi svim tim izazovima, pa i pojedincima iz svojih redova koji su prekršili zakon - rekla je službenica SIPA Nataša Tešanović Šojić.

Zoran Galić na radnom mjestu posljednji put je viđen u petak, a kako saznajemo, administraciji Agencije najavio je odlazak na liječenje. Koliko će odsustvo trajati, nepoznanica je, s obzirom na to da posjeduje i hrvatsko državljanstvo, a Hrvatska svoje državljane ne isporučuje drugim zemljama. Iz Tužilaštva BiH rečeno je da se nastavlja istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa. Primarna zakonska aktivnost je saslušanje uhapšenih Milovića i Bage.