latinica  ћирилица
10/07/2024 |  07:34 ⇒ 11:15 | Autor: SRNA

Banjalučka Privredna komora okuplja institucije i struku: Kako odgovoriti na sankcije?

Sankcije američke admninistracije uvedene pojedinim kompanijama u Republici Srpskoj ne pogađaju samo njih i njihove zaposlene, već u problem uvode i čitavu ekonomiju, uključujući i bankarski sektor, rekao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.
Goran Račić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Goran RačićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Račić je istakao da je jedan od odgovora koji će ponuditi i sutrašnji zajednički sastanak predstavnika institucija, privrede, pravosuđa, banaka kako bi došli do zajedničkih zaključaka i stavova sa kojima bi se moglo ići i pred Kancelariju za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD.

- Bilo bi dobro obratiti se i samom OFAC-u i objasniti šta ovakve mjere impliciraju za našu ekonomiju i vidjeti postoji li mogućnost da se još jednom preispita status takvih odluka, jer ovakvo stanje čitavu privredu stavlja u složenu situaciju. Dakle, svima je jasno da je, prije svega, radnicima u kompanijama koje su pogođene sankcijama ugrožen egzistencijalni status, naročito imajući u vidu da je tu mnogo mladih ljudi koji su podigli stambene kredite - naglasio je Račić.

On je pojasnio da to dalje implicira i problem samih banaka koje mogu doći u situaciju da sva ta potraživanja ne mogu naplatiti, ukazavši da je tu mnogo spojenih posuda i problema koji se mogu multiplikovati.

Račić je naveo da će sutra na okruglom stolu u banjalučkoj Privrednoj komori tražiti odgovori na sva ta pitanja.

Takođe, podsjetio je on, kompanije koje su se našle na udaru sankcija nosioci su velikih i veoma važnih projekata u oblasti digitalizacije, a za većinu tih poslova trebalo je obezbijediti bankarske garancije.

- Najprije treba da vidimo kako će banke reagovati, ali i da saslušamo predstavnike ovih kompanija, privrede, pravosuđa, kako bismo na najbolji i sveobuhvatan način izanalizirali situaciju i došli do zaključaka. Očekujem da će nam sutrašnje okupljanje u tome pomoći - rekao je Račić za Srnu.

Prema njegovim riječima, kažnjavanje domaćih kompanija odlukom druge zemlje, a koje zapošljavaju na stotine radnika i uredno izmiruju obaveze prema državi, otvara i pitanje pravne i svake druge sigurnosti i za ostale privrednike, a prije svega radnike i stručnjake u Republici Srpskoj.