latinica  ћирилица
10/07/2024 |  08:51 ⇒ 11:05 | Autor: RTRS

Zečević: Preokret u prvom i drugom krugu izbora u Francuskoj za sve posmatrače iznenađujući (VIDEO)

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, donio je za mnoge neočekivan i iznenađujući preokret. Ljevičarski Novi narodni front osvojio je prvo mjesto, koalicija oko Emanuela Makrona je druga, dok je desničarsko Nacionalno okupljanje tek na trećem mjestu.
Francuska izbori (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER, ilustracija) -
Francuska izbori (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER, ilustracija)

Iznenađujući je zapravo bio ovakav rezultat drugog kruga glasanja, jer su nakon prvog kruga desničari Le Pen bili najbolje plasirani. Francuski premijer Gabrijel Atal odmah je rekao da će ponuditi ostavku predsjedniku Emanuelu Makronu, nakon što je njihova centristička koalicija "Zajedno" zauzela drugo mjesto, a lider ljevičarske koalicije Novi narodni front Žan Luk Melanšon izjavio je da francuski predsjednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

- Preokret između prvog i drugog kruga izbora je za sve posmatrače Francuske politike bilo veliko iznenađenje, taj lijevi Narodni front ima trenutno najviše poslanika, to je posljedica izbornog sistema - rekao je za naš Јutarnji program dr Slobodan Zečević, sa Instituta za evropske studije u Beogradu.

On je dodao da Makronova koalicija zajedno nije dobila mnogo glasova, te da on danas ima manje poslanika, nego u prethodnom sazivu.

Što se tiče ljevičara, Zečević navodi da je to koalicija, od tri, četiri stranke, među kojima je najjača Melanšonova.

- On je govorio da bi volio da Francuska bude država različitih ljudi, govorio je da svi migranti treba da dobiju papire. Što se tiče drugih partija, Socijalistička partija, ona je umjerena, ide od socijalizma do demokratije. Treća komponenta je ekološka stranka, zelena, koja se bavi ekologijom. Četvrta posljednja, su francuski komunisti kojih sada ima realtivno malo. Јedan veliki tektonski poremećaj, ako vidite da je poslije Drugog svjetskog rata, Komunistička partija bila najjača u Francuskoj - dodaje Zečević.

Zečević navodi da samim tim što se još uvijek ne zna ko će formirati Vladu Francuske, ne može se reći kakva politika će biti prema Srbima.

- Ako to ostane Makron, neće biti drastičnih promjena u odnosu na sada - dodaje Zečević.