latinica  ћирилица
10/07/2024 |  09:17 ⇒ 09:22 | Autor: sputniknews.com

FSB spriječio atentate na trojicu visokih vojnih zvaničnika Rusije

Oficiri Federalne Službe Bezbjednosti Rusije spriječili su pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da dignu u vazduh tri visoka ruska vojna zvaničnika u Moskvi, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB.
FSB (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/ilustracija) -
FSB (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/ilustracija)

- Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije spriječila je pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvrše terorističke napade na tri visoka vojna lica Ministarstva odbrane Ruske Federacije u gradu Moskvi - navodi se u saopštenju.

Ukrajinske obavještajne službe kontaktirale su jednog od članova posade broda, predlažući mu da izvede teroristički napad.

Priveden je državljanin Rusije rođen 1994. godine, koji je, po nalogu ukrajinske vojne obavještajne službe, "putem kurirskih službi organizovao isporuku tri eksplozivne naprave velike snage, maskirane u pakovanju poklona, na adrese stanovanja u Moskvi načelnika resora ruskog ministarstva odbrane - napominje FSB.

Uhapšeni je priznao da ga je u maju 2024. regrutovao službenik ukrajinske vojne obavještajne službe i da je pristao da za novčanu nadoknadu izvrši zadatke vezane za pripremu terorističkih napada na rusku teritoriju.

Eksplozivne naprave je trebalo da budu detonirane nakon što kuriri prijave dostavu paketa primaocima, dodala je obavještajna služba.

Glavnokomandujući Istražnog komiteta Ruske Federacije protiv ruskog državljanina pokrenuo je krivični postupak po predmetu pokušaja terorističkog napada i nedozvoljene trgovine eksplozivom i eksplozivnim napravama.