latinica  ћирилица
10/07/2024 |  10:31 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Đurić-Sijarto: Očuvanje mira i stabilnosti neophodni za razvoj regiona

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom u Vašingtonu da je očuvanje mira i stabilnosti regiona neophodan preduslov za njegov dalji politički, ekonomski i svaki drugi razvoj, a da će Srbija, kao i do sada, biti konstruktivan partner koji podstiče i doprinosi ostvarenju tog zajedničkog cilja.
Sijarto i Đurić (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) -
Sijarto i Đurić (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Đurić je čestitao Sijartu za preuzimanje predsjedavanja Savjetom EU, te izrazio očekivanje da će proširenje evropske porodice na zapadni Balkan ponovo biti u fokusu relevantnih političkih struktura na starom kontinentu.

Kada je riječ o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, Đurić i Sijarto, koji su se sastali na marginama NATO samita u Vašingtonu, ukazali su na to da će dvije zemlje nastaviti da djeluju u okviru međunarodne zajednice, dajući doprinos snižavanju tenzija u svijetu i uspostavljanju globalnog mira i sigurnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Đurić je imao i niz sastanaka sa predstavnicima zemalja članica i zemalja partnera NATO-a kojim je prenio da je Srbija kao kredibilan međunarodni činilac, spremna da sa spoljnim partnerima sarađuje na očuvanju bezbjednosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu, što se može vidjeti i na primjeru dobre saradnje Vojske Srbije i misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

On je sagovornicima prenio opredjeljenost Srbije ka politici vojne neutralnosti, kao i otvorenost za dalje unaprijeđenje saradnje u okviru raspoloživih mehanizama tog programa.