latinica  ћирилица
10/07/2024 |  12:22 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Okružni sud u Banjaluci potvrdio optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu koju je Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala dana 20. juna 2024. godine podiglo protiv lica M.N zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
Okružni sud u Banjaluci - Foto: RTRS
Okružni sud u BanjaluciFoto: RTRS

Prema navodima optužnice, lice M.N. se tereti da je u vremenskom periodu od 26. avgusta .2019. godine do 23 novembra .2019. godine u Banjaluci, obavljajući funkciju vršioca dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske prekoračio granice službenih ovlašćenja tako što je donio inkriminisano Rješenje o utvrđivanju statusa neraspoređenog državnog službenika za V.E., iako je znao da nema ovlašćenja za donošenje takvog rješenja za postavljena lica, te da zakonski uslovi za donošenje istog uopšte nisu bili ispunjeni.

- Na taj način V.E. je pribavio korist u vidu isplaćenih plata u periodu od tri mjeseca po prestanku mandata direktora, a u visini plate koju je isti ostvarivao kao direktor Republičke uprave civilne zaštite, a na štetu sredstava Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske odobrenih budžetom - navodi se u saopštenju.