latinica  ћирилица
10/07/2024 |  12:39 ⇒ 12:41 | Autor: TANЈUG

Le Pen: Francuska u ćorsokaku, niko ne zna odakle će doći premijer

Danas smo se našli u ćorsokaku jer niko ne može da zna odakle će doći premijer, niti kakvu će politiku voditi zemlja, izjavila je danas liderka krajnje desnice Marin le Pen novinarima po dolasku u parlament.
Marin Le Pen (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON, ilustracija) -
Marin Le Pen (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON, ilustracija)

Le Penova je osudila predizborne dogovore za koje je rekla da su njenu stranku Nacionalno okupljanje spriječili da dođe na vlast, prenio je BFM TV.

To je samo odlaganje - izjavila je ona ispred Narodne skupštine u koju su se vraćali poslanici RN i istakla da Narodna skupština mora da odražava zastupljenost svih Francuza.

Predsjednik Francuke Emanuel Makron, čiji mandat ističe 2027. godine, sazvao je parlamentarne izbore nakon što je njegovu stranku porazila krajnja desnica na izborima za EU ​​prošlog mjeseca i rekao je da će to razjasniti situaciju, što se nije dogodilo, prenio je Rojters.

- U najmanju ruku, ovo nije veliki uspjeh za Emanuela Makrona - našalila se Le Pen.

Neočekivani ishod vanrednih izbora u nedjelju, na kojima je ljevičarski Novi narodni front dobio najviše glasova, ali nijedna grupa nije osvojila apsolutnu većinu, gurnuo je Francusku u neizvjesnost, bez očiglednog puta ka stabilnoj vladi, navela je agencija.