latinica  ћирилица
10/07/2024 |  13:42 | Autor: RTRS

Prošle godine u Srpskoj živjelo 1.114.819 stanovnika

U Republici Srpskoj je prošle godine, kako se procjenjuje, živjelo 1.114.819 stanovnika, od čega 548.577 muškog i 566.242 ženskog stanovništa, saopštio je Republički zavod za statistiku povodom Svjetskog dana stanovništva, 11. jula.
Republički zavod za statistiku - Foto: RTRS
Republički zavod za statistikuFoto: RTRS

Prema demografskim pokazateljima, živorođenih je u 2023. godini bilo 9.309, i to 4.849 muške i 4.460 ženske djece.

Umrlo je ukupno 13.508 ljudi, 6.978 muškaraca i 6.530 žena.

Prosječna starost stanovništva je 43,9 godine, kod muškaraca je to 42,3 godine, a kod žena 45,4 godine.

U saopštenju se navodi da je očekivano trajanje života 78,9 godina, i to muškarci 76 godina, a žene 81,7 godina.

Iz Republičkog zavoda za statistiku ističu da su demografski podaci i analize izuzetno važni za postizanje održivog razvoja, u svjetlu punog obuhvata stanovništva i njegovih karakteristika, neophodnih za ciljeve navedene u Agendi 2030.

U godini u kojoj svjetska populacija broji više od osam milijardi stanovnika, fokus Svjetskog dana stanovništva je "računanje svih za održivi razvoj".

Tema Svjetskog dana stanovništva u ovoj godini "Ne izostavljajte nikoga, računajte svakoga" usmjerava pažnju na ključni, inkluzivni i temeljni proces prikupljanja podataka.

Ova tema osigurava da su svi obuhvaćeni i zastupljeni u statističkim podacima – bez obzira na geografsko porijeklo, nacionalnost, prebivalište ili socioekonomski status.

Statistički podaci su od suštinske važnosti za razvoj, procjenu i planiranje svih politika, neophodnih za unapređenje svih segmenata društva.

Potreba za visokokvalitetnim, pravovremenim, pouzdanim i relevantnim demografskim podacima, dobila je na značaju usvajanjem Agende za održivi razvoj 2030, u kojoj su pitanja vezana za stanovništvo osnova mnogih ciljeva i zadataka.

Administrativni podaci i zvanične evidencije ključni su izvor podataka za statistiku prirodnog i mehaničkog kretanja stanovništva.

Bez obzira na način prikupljanja podataka, strukturno razvrstavanje podataka je od suštinskog značaja, kako bi se efikasno odgovorilo na ciljeve navedene u Agendi 2030.

Republički zavod za statistiku, metodološki usklađene i prikupljene demografske podatke, razvrstava prema polu, starosti, prebivalištu i drugim karakteristikama, a koji su u primarnom fokusu interesovanja institucija, naučne zajednice i ostalih korisnika.

Republički zavod za statistiku napominje da je Svjetski dan stanovništva ustanovljen 11. jula 1989. godine od Upravnog savjeta Razvojnog programa UN, a prvi put se o uspostavljanju Svjetskog dana stanovništva razmatralo 1987. godine kada je svjetska populacija prešla pet milijardi.