latinica  ћирилица
10/07/2024 |  14:20 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Odgođeno ročište o ribnjaku "Saničani" u stečaju

Okružni privredni sud u Prijedoru odgodio je za 14. avgusta izvještajno ročište o ribnjaku "Saničani" u stečaju.
Ribnjak Saničani - Foto: RTRS
Ribnjak SaničaniFoto: RTRS

Ročište je odgođeno jer je Sud, prije početak današnje skupštine akcionara zaprimio zahtjev za isključenje postupajućeg sudije, koji je uputio bivši vlasnik ovog ribnjaka, Radojica Ratkovac iz Srebrenice.

Predsjednik Suda Dijana Mazalić Nović trebalo bi do narednog ročišta da donese odluku o zahtjevu Ratkovca.

Za današnje ročište bilo je predviđeno da stečajni upravnik podnese izvještaj o radu, da se donesu uslovi o prodaji preduzeća i odluka o raspisivanju licitacije o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Ročištu su prisustvovali stečajni upravnik Mikro Marčeta, predsjednik odbora povjerilaca Bojana Rauš Pilipović iz Pravobranilaštva Republike Srpske.

Prisutni su bili i punomoćnici povjerilaca Nove banke, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rudnika "Arselor Mital Prijedor", Veterinarskog zavoda Subotica, Radojice Ratkovca, te vještak ekonomske struke Goran Radivojac, bivši i sadašnji radnici preduzeća.

Stečaj je otvoren u martu 2022. godine, a protiv većinskog vlasnika - Ratkovca, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru podiglo je optužnicu u februaru prošle godine zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona KM.

Predstavnici gradske vlasti u Prijedoru više puta od pokretanja stečaja izražavali su interes da ovo preduzeće kupi Vlada Republike Srpske i preda na upravljanje gradu Prijedoru.

Skupština povjerilaca je 10. januara ove godine u Okružnom privrednom sudu u Prijedoru većinom glasova donijela odluku o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica i ovlastila odbor povjerilaca da pripremi i predloži uslove prodaje, ali protiv odluke je bio advokat Zoran Bubić u svojstvu povjerioca i u svojstvu punomoćnika povjerioca Radojice Ratkovca.