latinica  ћирилица
10/07/2024 |  15:05 | Autor: SRNA

Nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka o imenovanju Dragane Čavke

Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa utvrdilo je da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u odluci o imenovanju Dragane Čavke za člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: SRNA
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: SRNA

Kako je pojašnjeno, navodi iz obrazloženja ne mogu se dovesti u vezu sa vitalnim nacionalnim interesima koji su definisani Ustavom Republike Srpske.

Vijeće je istaklo da se iz navoda obrazloženja zahtjeva ne uočava u čemu se sastoji povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda da bude adekvatno zastupljen u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, s obzirom na činjenicu da se osporenom odlukom vrši izbor člana Upravnog odbora RTRS-a, koji ima status javnog preduzeća, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti zahtjeva, to jeste da li postoje procesnopravni uslovi za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim aktom Narodne skupštine došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Podnosilac je u zahtjevu istakao da je odlukom, kojom je Dragana Čavka izabrana za člana Upravnog odbora RTRS-a, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda jer postoji osnovana sumnja da je riječ o manipulaciji prilikom njenog izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti.

Klub bošnjačkog naroda smatra da Ustavom garantovana zaštita prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, ne podrazumijeva samo brojčanu zastupljenost u institucijama vlasti, već i adekvatnu zastupljenost.

To jeste da nosioci vlasti mogu biti pripadnici određenog konstitutivnog naroda ako su tu pripadnost stekli rođenjem ili se duži niz godina izjašnjavaju kao Bošnjaci, a ne kako određena profesija ili funkcija to zahtijeva.

Odluku o izboru člana Upravnog odbora RTRS-a izglasala je 28. maja Narodna skupština Republike Srpske.

Vijeće naroda Republike Srpske 20. juna nije postiglo saglasnost o vetu Bošnjaka na imenovanje Čavke, saglasnost nije postigla ni 2. jula Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata, zbog čega je ovo pitanje razmatrao Ustavni sud Republike Srpske.