latinica  ћирилица
10/07/2024 |  15:20 | Autor: SRNA

"Nije primljen predmet sa Galićevim imenom"

Iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara Srni je rečeno da nisu primili predmet sa imenom zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu Zorana Galića koje je pobjegao u Hrvatsku, a obuhvaćen je istragom zbog primanja dara i zloupotrebe položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Iz Ministarstva pravde podsjećaju da u predmetima međunarodne pravne pomoći, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, nikada ne postupaju samoinicijativno, već isključivo na zahtjev mjerodavnih pravosudnih ili policijskih tijela.

Ističući da u njihovom računarskom sistemu ne postoji predmet sa Galićevim imenom, iz Ministarstva pravde navode da će, ako i kad taj predmet bude primljen, postupati u skladu sa zakonom, te važećim ugovorima.

Međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima podrazumijeva i postupke ekstradicije.

Sipa je juče, po nalogu Tužilaštva BiH, provela akciju kodnog naziva "Šljivice" u kojoj je uhapšeno 13 lica koja su osumnjičena za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedopuštena trgovina i pranje novca, dok je jedno lice u bjekstvu.

Iz Tužilaštva BiH juče je saopšteno da su pomoćnik komandira Јedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago uhapšeni zbog sumnje na organizovani kriminal i druga krivična djela, dok je Galić pobjegao u Hrvatsku.

Iz Tužilaštva su saopštili da se sumnja da je za sada nepoznato lice iz institucija uključenih u istragu Galić dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Galić je prije funcije zamjenika direktora Sipe bio direktor Granične policije BiH.

Mediji prenose da Galić, osim državljanstva BiH, ima i hrvatsko, te da Sporazum BiH i Hrvatske o izručenju državljana ne bi trebalo da bude smetnja da on bude izručen.