latinica  ћирилица
10/07/2024 |  15:27 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Bolnica Srbija raspisala konkurs za četiri specijalizacije (VIDEO)

U skladu sa planom i programom za ovu godinu Bolnica Srbija u Istočnom Srajevu raspisuje konkurs za četiri specijalizacije. Tokom proteklih pet godina kroz 39 specijalizacija ova ustanova kontinuirano radi na usvaršavanju svog doktorskog kadra što garnatuje opstanak i efikasno funkicionisanje bolnice.
Istočno Sarajevo: Bolnica Srbija - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo: Bolnica SrbijaFoto: RTRS

Doktorica Olivera Drašković je svojevremeno bila student generacije na fakultetu u Foči , a sada je specijalizant interne medicine.

- Svi provodimo oko dvije godine u našoj ustanovi ovdje u Bolnici Srbija, zatim idemo u Foču i nakon toga u dogovoru sa mentorom idemou Banjaluku, a nakon toga dalje u Beograd - naglasila je doktor Olivera Drašković, specijalizant interne medicine.

Procjene za specijalizaciju se prave na osnovu analiza tj. konkursi se raspisuju prema potrebama deficintarnog kadra koji je neophodan za razvoj i funkcionisnje ove zdravstvene ustanove.

- Trenutno su raspisana tri konkursa, iz opšte, infektivne i urologije dok će do kraja godine biti raspisan konkurs za otorinu. Imali smo probleme sa specijalizacijama. Dosada smo u zadnjih pet god imali 39 specijalizacija, a  sa ovim doći ćemo do broja 43 - rekao je Nebojša Šešlija, direktor Bolnice Srbija.

Јedna grupa specijalizanata upisana je na faklutet u Foči a druga grupa, njih devet, na Medicinski fakultet u Banjaluci. Tokom specijalizacije, dio edukacije je u bolnici Srbija gdje specijalizanti sa svojim kolegama uče osnove, a nakon toga idu u ustanovu koju dogovore sa mentorom.

- Osnovna specijalizacija traje četiri godine, a imamo specijalizacije koje traju šest godina kao što su neurohirurgija. Ne postaje se doktor preko noći. To su ozbiljna školovanja. Kad završi specijalizaciju potrebno je vrijeme da on postane suvren u svojoj struci - poručio je doktor Đorđe Pejić, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Nakon specijalističkog staža doktori dolaze da rade u Bolnicu Srbija gdje su prava i obaveze jasno definisane ugovorom. Kroz raspisivanje specijalizacija i planiranje kadrovske politike, bolnica Srbija rješava problem odlaska doktora u penziju kao i problem konkurencije.