latinica  ћирилица
10/07/2024 |  15:40 | Autor: SRNA

Vučević: Rezolucija o Srebrenici dodatno narušava odnose unutar BiH

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je u razgovoru sa novim stalnim koordinatorom UN u Srbiji Matildom Mordt da nedavno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN nikako ne doprinosi stabilnosti u regionu, već, naprotiv, dodatno narušava odnose unutar BiH.
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Vučević je sagovornicu upoznao i o teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i svakodnevnom teroru režima premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija kojem su izloženi, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku u Beogradu bilo je riječi o daljoj saradnji sa ovom organizacijom u oblasti nacionalnog strateškog okvira ciljeva održivog razvoja.

Vučević je istakao da su djelokrug rada i angažovanje Kancelarije UN u Beogradu i saradnja sa institucijama veoma važni za Srbiju u podršci smanjenju siromaštva, očuvanju životne sredine, podizanju ekonomije i jačanju institucija.

On je naveo da je prioritet Vlade Srbije stvaranje boljeg poslovnog okruženja i privlačenje velikih investicija, od kojih bi velike benefite imao i domaći privatni sektor, mala i srednja preduzeća.

Vučević je ukazao da su industrija i poljoprivreda najvažnije privredne grane za očuvanje održivog privrednog rasta, kao i oblast turizma koja posljednjih godina bilježi značajan privredni rast.

Matilda Mordt je istakla da UN imaju važnu ulogu u rješavanju pitanja klimatskih promjena i čestitala Vladi Srbije na izuzetnom angažovanju jačanja institucionalnih kapaciteta za bavljenje pitanjem klimatskih promjena.

Ona je dodala da podrška privatnim kompanijama u oblastima zelenih inovacija i IT tehnologija predstavlja veliki potencijal za ekonomiju, te da očekuje nastavak saradnje u svim važnim oblastima.

Na sastanku je bilo riječi o samitu UN, koji će biti održan u septembru, na kojem će biti potpisan dokument o zajedničkoj agendi UN i ispunjenju "Agende 2030" sa njenih 17 ciljeva održivog razvoja.