latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:13 ⇒ 17:13 | Autor: TANЈUG

Hrvatski biskupi zabrinuti zbog najave uvođenja rodnih studija

Hrvatska biskupska konferencija izrazila je danas zabrinutost povodom najave uvođenja rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, uz poziv odgovornima u državi i društvu da promisle da li je to potrebno i posljedicama koje bi takve studije mogle da imaju na vaspitanje djece.
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

- Najava uvođenja rodnih studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu izazvala je različite reakcije i podjele u hrvatskom društvu. Osluškujući glas vjernika, ali i ljudi dobre volje, kao Komisija HBK koja ima zadatak da promoviše pravednost i mir, osjećamo potrebu da iznesemo hrišćanski stav i istodovremeno izrazimo svoju zabrinutost zbog najave uvođenja takvih studija - saopšteno je iz Hrvatske biskupske konferencije.

Iz HBK kažu da su slobodni od svih ideoloških i političkih rasprava te da ne žele da zadiru u akademske slobode i pravo pojedinih univerziteta i fakulteta na naučno i akademsko istraživanje u skladu sa zakonitom autonomijom nauke i u njihovo pravo na osnivanje različitih studijskih programa, ali da žele da doprinesu većoj jasnoći i istaknu neke vidove rodne teorije koji dugoročno mogu štetiti hrvatskom društvu.

Podsjećaju da se Hrvatski sabor obavezao u Interpretativnoj izjavi povodom ratifikacije Istanbulske konvencije da "odredbe Konvencije ne sadrže obavezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sistem ni obavezu promjene ustavne definicije braka".

Svesjni su, kažu, da se između rodnih studija i ideologije roda ne može staviti znak jednakosti, ali predmeti koji se nalaze u predloženom programu rodnih studija, poput Feministička teorija, Rodna istorija, Feministička metodologija, kvir lingvistika, ipak, smatra HBK, stvaraju utisak da se indirektno nastoji uvući rodnu ideologiju u obrazovni sistem Hrvatske, prenose hrvatski mediji.