latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:16 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

Vulić: Provokacija je sve što radi Marfi, a ne ponosni kadeti

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je provokacija sve što radi "odlazeći ambasador SAD u Federaciji BiH i lokalni šerif Majkl Marfi", a ne dostojanstveni i ponosni kadeti Vojne akademije u Beogradu.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

Reagujući na saopštenje iz Ambasade SAD u BiH da određeni zvaničnici Republike Srpske, kako kažu, "instrumentalizuju" posjetu policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula "kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod u BiH", te da su "provokativna retorika i aktivnosti ove sedmice, posebno u Prijedoru, neodgovorne i da potkopavaju napore da se promoviše pomirenje", Vulićeva je poručila Marfiju da je provokacija to što on, obični umišljeni američki šerif, daje sebi za pravo da objašnjava srpskom narodu kako i na koji način treba da obilježavaju godišnjicu svog stradanja i genocida koji su počinili preci njegovog saborca Kristijana Šmita.

- Djelovanje i retorika Marfija od samog početka njegovog ambasadorovanja u FBiH je provokacija za sve Srbe i zato i nije dobrodošao u Republiku Srpsku, niti se s njim neko sastaje. Da je htio da bude objektivan bar na dan obilježavanja genocida nad srpskim narodom Kozare, pročitao bi da su i ranije kadeti prisustvovali obilježavanju stradanja Srba, te da su ovu temu Bošnjaci i ranije politizovali, a ne Srbi kako Marfi to bezobrazno podvaljuje - rekla je Vulićeva za Srnu.

Ona je istakla da nikom normalnom ne može i ne treba da smeta to što mladići i djevojke u uniformama, kadeti odaju počast stradalim precima, navodeći da ne vidi šta je tu sporno, osim možda što su pametni, lijepi, ponosni i dostojni uniforme koju nose.

- Јedini kojima smeta Republika Srpska, Republika Srbija, srpski narod i sve što je srpsko jesu Marfi i bošnjački političari, njegovi poslušni učenici. Kad podvučemo crtu, možemo slobodno reći da je Marfi za vrijeme svoje "vladavine u BiH", kako je on doslovno pokušavao da se ponaša, uspio da od Denisa Bećirovića, Elmedina Konakovića, Zukana Heleza, Rame Isaka i drugih bošnjačkih nazovi političara napravi poslušnike i sluge koji vezuju konje gdje im aga kaže, kako su to i sami priznali - zaključila je Vulićeva.