latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:18 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljena Erazmus povelja

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljena je Erazmus povelja u visokom obrazovanju od 2021. do 2027. godine čime je prepoznata posvećenost Univerziteta ka unapređenju kvaliteta rada i nastave, kao i internacionalizaciji i unapređenju međunarodne saradnje, posebno u razmjeni studenata i osoblja i učešću u međunarodnim projektima.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Ova povelja je osnovni uslov za sve visokoškolske ustanove koje se nalaze u zemlji učesnici programa i žele učestvovati u mobilnosti u svrhu učenja pojedinaca ili saradnji radi ostvarivanja inovacija i dobre prakse u okviru programa Erazmus plus, navedeno je na zvaničnoj stranici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prijavu koju je u januaru podnio Univerzitet u Istočnom Sarajevu pozitivno je ocijenila Evropska komisija i tako je Univerzitetu dodijeljen ovaj prestižni sertifikat.

Erazmus povelja u visokom obrazovanju služi visokoškolskim ustanovama kao opšti kvalitativni okvir za aktivnosti evropske i međunarodne saradnje koje te ustanove mogu sprovoditi u okviru programa Erazmus plus.

Načela ove povelje u visokom obrazovanju prilagođena su novim naglascima programa Erazmus plus od 2021. do 2027. godina, kao što su digitalizacija, uključivanje i održivost.

U tom pogledu neke od najvažnijih novosti Povelje su odlučnost da se dopre do nedovoljno zastupljenih grupa u mobilnosti putem strategija uključivanja, primjena zelene prakse u organizaciji aktivnosti programa Erazmus plus, sprovođenje digitalizacije posredstvom inicijative za evropsku studentsku karticu i mobilne aplikacije Erazmus plus, kao i odlučnost da se poveća građanski angažman mobilnih studenata.