latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:45 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Cijena pšenice prati cijene u okruženju, prinos iznad prosjeka

Trenutna cijena pšenice u Republici Srpskoj prati cijene sa berzi u okruženju, konstatovano je danas u Banjaluci na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika - proizvođača pšenice.
Pšenica - Foto: RTRS
PšenicaFoto: RTRS

Na sastanku je konstatovano da se cijena pšenice u prosjeku kreće između 0,35 i 0,38 KM po kilogramu, dok ima podataka da, zavisno od kvaliteta, cijena dostiže i preko 0,40 KM po kilogramu, saopšteno je iz Ministarstva.

Ovogodišnji prinos pšenice kreće se oko šest tona po hektaru, što je iznad višegodišnjeg prosjeka, uz značajno bolji kvalitet zrna u odnosu na prethodne godine.

Na sastanku je istaknuto da resorno ministarstvo obezbjeđuje podsticaje od 500 KM po hektaru za proizvodnju pšenice, te dodatnih 80 KM po hektaru ragresirani dizel, odnosno ukupno 580 KM po hektaru za proizvođače, što je ocijenjeno kao značajna podrška.

Prema podacima resornog ministarstva, te proizvođača, ovogodišnja sjetva pšenice je bila jeftinija 40-45 odsto u odnosu na prošlogodišnju, što uz ovogodišnji prinos i kvalitet pšenice, te podsticaje resornog ministarstva, proizvođačima može da obezbijedi prihode od najmanje 1.000 KM po hektaru.

Na sastanku je bilo govora o ovoogodišnjoj proizvodnji pšenice, te podsticajima koje resorno ministarstvo pruža proizvođačima.