latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:50 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Dani Tesle - čovječanstvu poklonio epohalne izume (VIDEO)

Nizom manifestacija, u svijetu se obilježava 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle. Srpski genije, koji je bio potpuno predan nauci i moralnim vrijednostima, čovječanstvu je poklonio epohalne izume.
Nikola Tesla - Foto: RTRS
Nikola TeslaFoto: RTRS

Nikola Tesla uveo je svijet u električno doba. Osmislio indukcioni motor, naizmjeničnu struju, lasersku i radarsku tehnologiju, daljinsko upravljanje, bežičnu komunikaciju, električne automobile.

- Tesla je i vizionar koji je predvidio ovaj naš 21. vijek, dakle vrijeme telekomunikacija, daljinskog upravljanja, znači sve ono bez čega ne možemo da zamislimo našu svakodnevicu i život savremene civilizacije - rekao je Vladimir Јelenković, bivši direktor Muzeja "Nikola Tesla" u Beogradu.

Tesla je bio vizionar koji je registrovao 308 patenata u 27 zemalja i predvidio 21. vijek, u kojem sve više dominiraju digitalizacija i vještačka inteligencija. Da bi razumjeli vrijeme u kojem žive, važno je upoznati mlade o značaju Nikole Tesle.

- Teslina genijalnost se razvija u zdravoj mašti. Djeca moraju da budu digitalno pismena, ali moraju da budu vođe tih digitalnih novih revolucija - istakao je Aleksandar Pertini, direktor međunarodnih programa Tesline fondacije.

Tesla je bio pronalazač, fizičar, elektrotehničar i mašinski inženjer, najpoznatiji je po doprinosu razvoju naizmjenične struje.

- To je bio velikan koji je bio ponos i prepoznatljiv u cijelom svijetu sa svojim patentima i doprinio da mi kao mala država, entitet i cijeli narod budemo ponosni njegovim znanjima - istakao je inovator Vlado Cvijić.

Dragan Čavić, direktor "Elektrokrajine", ističe da svijet ne bi bio ovakav da nije bilo Tesle.  

- Sve firme u svijetu koje se bave bilo kakvom djelatnošću u osnovi imaju pogonsko gorivo koje proizilazi iz Telsinog izuma naizmjenične struje. Bez nje život ovakav kakav jeste danas ne bi postojao - istakao je Čavić.

Tesla je rođen kao četvrto dijete u porodici pravoslavnog sveštenika u Smiljanu kod Gospića u Lici, 10. jula 1856. godine. Јedini je Srbin po kome je nazvana međunarodna mjerna jedinica, i to za jačinu magnetnog polja.