latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:13 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Pale: Voda nakon padavina lošijeg kvaliteta, ali se redovno kontroliše (VIDEO)

Voda u Palama lošeg je kvaliteta, žale se građani. Na adresu Skupštine opštine i Područnog odjeljenja Republičkog inspektorata u Palama, stigao je veći broj pritužbi, čiji su potpisnici, nezadovoljni građani. Iz Vodovoda odgovaraju da je voda lošeg kvaliteta nakon padavina i podsjećaju da je to višegodišnji problem. Ispravnost vode, tvrde, redovno kontrolišu.
Voda - Foto: RTRS
VodaFoto: RTRS

"Hej, samo da mi je hladne vode sa Romanije". Ali nažalost toga ima samo u pjesmi, jer je kvalitet vode, kažu građani, izuzetno loš. Zašto je voda na Palama mutna?

Nakon skoro svake kiše voda u paljanskim slavinama je mutna i neupotrebljiva za piće. Vodu kažu redovno i skupo plaćaju, a sve češće su prinuđeni da vodu za piće kupuju flaširanu.

Na adresu opštine Pale svakodnevno stižu pritužbe građana. Iz opštine poručuju krivac je direktor Vodovoda Dejan Kojić koji za dva mandata, kao prvi čovjek ovog preduzeća, nije obezbijedio da građani Pala imaju kvalitetno snabdijevanje vodom. Zbog toga odbornici nisu usvojili izvještaj o radu ovog preduzeća. Paljani vodu plaćaju i skuplje od građana Sarajeva koji se snabdijevaju sa izvorišta u Palama.

- Građani Pala plaćaju vodu koja je poskupila nekoliko puta u prethodnom periodu, dok građani Sarajeva plaćaju mnogo jefitiniju vodu od građana Pala, a dobijaju možda i najkvalitetniju vodu sa paljanskih izvorišta. Dobijaju vodu sa vrela Prače, Vrela Miljacke, a plaćaju viišestruko manje od naših građana - rekao je Stefan Stajčić, predsjednik Skupštine opštine Pale.

Iz paljanskog Vodovoda odgovaraju da je mutna voda višegodišnji problem i da je opština trebala da uloži dodatni novac za izgradnju filterskog postrojenja.

- Do sada se još nikada nije desilo da je bakteriološki neispravna ali jeste, u prošloj godini smo imali 18 uzoraka kada je bila zamućena - poručio je Dejan Kojić, direktor ЈP Vodovod i kanalizacija Pale.

Pritužbe građana na kvalitet vode u Palama upućene su i na adresu Inspektorata Republike Srpske. Zbog svega toga iz opštine najavljuju smjenu uprave Vodovoda, a u opštinskom budžetu planiraju sredstva za izgradnju filterskog postrojenja i kvalitetniju vodu za stanovnike Pala.