latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:17 ⇒ 22:57 | Autor: RTRS

Na čijoj strani je pravo - CIK-a, PDP-a ili podnosilaca žalbi? (VIDEO)

Žalbe SNSD-a, Snježane Novaković Bursać i Ranke Perić Romić na odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata žrijebanjem za delegata u Dom naroda BiH iz Republike Srpske, Centralna izborna komisija uz svoje izjašnjenje, proslijedila je Apelacionom vijeću Suda BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Od sutra, Apelacionom vijeću teče rok od tri dana za odlučivanje po žalbama. Kakva god odluka bila, kaže Novaković Bursać, biće iscrpljene sve pravne mogućnosti da bi odgovorni za nezakonite odluke u CIK-u odgovarali.

Prije tri dana uložene, danas proslijeđene. Tri žalbe na odluku koja je potvrdila da je kuglica iz bubnja CIK-a odlučila da Nenad Vuković iz PDP-a bude delegat u Domu naroda BiH, sada čekaju odluku suda. Novaković Bursać ne želi preuranjeno da govori kakva će odluka biti. Dodaje da se pravno utemeljene žalbe bazira na greškama CIK-a u procesu, greškama u primjeni prava i u formulaciji same odluke.

- Mirni smo u SNSD-u, mirna sam ja lično. Mi smo sigurni da su naši postupci utemeljeni na zakonu, pravdi i volji birača. A to što su se u PDP-u drznuli da svog člana ubace u CIK i da na taj način, da ih Kristijan Šmit potvrdi, da im spriječi odlazak u penziju kako bi ostvarivali njihove ciljeve, to govori o njihovoj podaničkoj politici - kaže Novaković Bursać.

Na čijoj strani je pravo - CIK-a, PDP-a ili podnosilaca žalbi, objasnio je Branko Petrić, bivši predsjednik ove komisije. Rezultati opštih izbora iz 2022. godine, posrednih i neposrednih, nepromjenjivi su, kaže Petrić, a prestanak mandata izabranom zvaničniku, u ovom slučaju delegatu, moguć je samo zbog zakonom predviđenih razloga i nikako drugačije.

- Ova situacija da Ustavni sud ocjenjuje jedan glasački listić, godinu i po nakon izbora, pa utvrđuje da li je validan ili nevalidan i pravne posljedice iza toga i retroaktivno mijenjanje utvrđenih, objavljenih, implementiranih rezultata izbora nije predviđeno zakonom kao procedura, kao postupak. I ne postoji nikav pravni osnov da Snježani Novaković Bursać prestane mandat - ističe Petrić.

Da u Srpskoj znaju kako izgleda kada postupa Sud BiH i da je prvo njihov zadatak da učine Republiku Srpsku nestabilnijom, da afirmišu one koji će slušati Sarajevo, strane ambasade i OHR, upozorio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Moramo, kaže, biti oprezni i da koristimo sve pravne norme.

- Ovdje je osnovni postulat naroda volja. Reprezenti narodne volje se određuju u Narodnoj skupštini, a ne u sudovima i CIK-u - poručuje Stevandić.

Ovu situaciju, upozorava predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik, treba posmatrati kao smanjivanje snage Republike Srpske i srpskog naroda.

- Nema nijednog dokaza da je naša strana zloupotrijebila bilo šta, ali je uporno branila našu poziciju u parlamentu. E pošto im je to smetalo, onda su smislili ovu priču sa tom nekom kuglicom koju su držali u frižideru da izaberu, zamislite PDP, nakon dvije godine ponovo. Ali, eto, neka zna. Što se nas tiče, neće položiti zakletvu, on može da glumi šta hoće - kaže Dodik.

Podsjećamo, mandat Nenadu Vukoviću, dodijeljen je jednoglasnom odlukom CIK-a BiH o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.