latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:28 ⇒ 22:58 | Autor: RTRS

Klark bi i u penziji da kroji sudbinu na Balkanu (VIDEO)

Srpski narod opredijeljen je za mir, stabilnost i saradnju, ali neće dozvoliti kršenje prava i pristati na razbijanje Srbije i Srpske. Odgovor je ovo iz Banjaluke i Beograda na najnoviju antisrpsku propagandu. Najnoviji napad dolazi od penzionisanog američkog generala Veslija Klarka.
Vesli Klark (foto: arhiva/EPA/JOE MARQUETTE) -
Vesli Klark (foto: arhiva/EPA/JOE MARQUETTE)

U punom jeku antisrpske histerije, sa Zapada pristižu nove montirane optužbe. O pravednosti i pravu oglasio se i bivši američki general, koji je, ne tako davne 1999. godine, komandovao NATO bombardovanjem Srbije u kojem je za 78 dana ubijeno 2.500 ljudi. Odluka o bombardovanju tadašnje SRЈ donesena je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN. Gostujući sa Aljbinom Kurtijem na Si-En-En, Klark je Srbiju nazvao produženom rukom Rusije, a Srbe glavnim remetilačkim faktorom Balkana.

- Vučić će tražiti od Putina dozvolu. On želi da zauzme makar sjevernu polovinu Kosova, možda i više, a u isto vrijeme hoće da razbiju Bosnu i Hercegovinu i zajedno sa Republikom Srpskom ponovo stvore Veliku Srbiju. Sve se radi o etničkom čišćenju na Balkanu. Mislili smo da je NATO to zaustavio - rekao je Klark.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije ni ruski, ni američki igrač i nikada to neće biti. Prije nego što počne da govori o nasilju i agresiji, Klark bi trebalo da se prisjeti i zatraži oproštaj od svih srpskih porodica čije je živote zauvijek promijenio načinjenim zločinima, kaže predsjednik Srbije.

- Klark je ostavio svoj neizbrisiv trag na Balkanu, nažalost, taj trag nisu bili ni putevi ni pruge, podrška bilo kome, već ubijanje našeg naroda, naše djece. To su istorijske činjenice i one se neće promijeniti. Meni je drago da oni uživaju u napadima na Srbiju, to znači da smo osnažili i ojačali i da pri tome moraju da se služe neistinama - rekao je Vučić.

Oni koji su okrvarili ruke o Srbe, nejač, bombardovali srpsku djecu, i dalje smatraju da nisu dovoljno naštetili Srbiji i cjelokupnom srpskom narodu, istakao je srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

- Kada govorite o tome da Srbija želi četiri opštine na Kosmetu, da Srbija želi razbijanje BiH, to je opet ništa drugo nego priprema određenih vrsta međunarodnih intervencija, da li vojnih ili političkih protiv Srbije, Republike Srpske i cjelokupnog srpskog naroda. Ono što je očigledno izazvalo novu lavinu antisrpske propagande, srbofobije koja buja u Sarajevu, Prištini i na mnogim drugim adresama - u Briselu i Vašingtonu, jeste Svesrpski sabor i Deklaracija koja je usvojena - rekao je Kovačević.

Iz Srpske i Srbije navode da deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru, nije usmjerena ni portiv koga. Iz ovog dokumenta jasno je da Srbija i Srpska zagovaraju mir, stabilnost, saradnju, ali i zaštitu prava Srba, gdje god da se nalazili.