latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:41 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Srebrenica: Bošnjaci ponovo bojkotovali komemorativnu sjednicu (VIDEO)

U Srebrenici je održana komemorativna sjednica Skupštine opštine na kojoj su odbornici i zvaničnici odali počast svim nastradalim stanovnicima u posljednjem ratu. I ove godine, sjedinicu su bojkotovali bošnjački odbornici. Na poziv se nisu odazvali ni predstavnici bošnjačkih organizacija i udruženja proisteklih iz rata.
Komemorativna sjednica u Srebrenici - Foto: RTRS
Komemorativna sjednica u SrebreniciFoto: RTRS

Dan koji je trebalo da pokaže da su sve žrtve srebreničke regije jednake i komemorativna sjednica na kojoj je odat pijetet svim nevino stradalima, po ko zna koji put pokazao je sav apsurd priče o žrtvama i zločinima. Poruke mira i tolerancije koje srpski predstavnici šalju, ne dopiru do njihovih bošnjačkih kolega. Bojkot komemorativne skupštine, koja se održava već 17 godina, to jasno pokazuje.

- Bošnjački političari, odnosno odbornici, već nekoliko godina bojkotuju ovaj dan, pokazujući da ne poštuju, prije svega, svoje žrtve, a onda ne možemo da očekujemo da poštuju i srpske žrtve - kaže načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović kaže da onaj ko ne poštuje tuđu žrtvu, ne može da poštuje ni svoju.

- Žalosno je što danas nema predstavnika Bošnjaka na ovoj komemorativnoj skupštini. Mi smo danas došli, pokazali da poštujemo sve nevine žrtve i jednog i drugog naroda - ističe Milovanović.

Osim političkih, pozivu se nisu odazvali ni predstavnici bošnjačkih organizacija i udruženja. Takav odnos prema žrtvama nije iznenadio Branimira Kojića, predsjednika Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Sve dok je tako, dok se negiraju srpske žrtve i bošnjački narod jedini prikazuje kao stradalnički, napretka i boljeg suživota, kaže Kojić, teško da će biti.

- Oni su od ove komemorativne sjednice napravili lakrdiju ne želeći da dođu i da se poklone svim žrtvama. To je nešto što šalje poruku koja nije dobra ni za Srbe ni za Bošnjake, ni za porodice jednih ni drugih - kaže Kojić.

Boljem suživotu nije doprinijela ni rezolucija o Srebrenici koja je mimo svih procedura usvojena u Generalnoj skupštini UN. Njeno usvajanje dodatno narušava odnose unutar BiH, navodi premijer Srbije Miloš Vučević. U Rezoluciji se žale samo bošnjačke žrtve, nema riječi o srpskim. Za jedine krivce označen je samo srpski narod. Na sve to, u pismu upućenom Ujedinjenim nacijama, ukazao je i Karlo Bucola, koji je u vrijeme rata, bio visoki predstavnik UN u BiH.

- Usvojena rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama pod političkim pritiskom, degradira statut UN, Evopske unije i prava o slobodnom izražavanju država, što se postiglo metodom ucjenjivanja, dezinformacijama o stvarnom dešavanju, nametanjem lažnih podataka što se vidjelo na samom izgasavanju. Zato se od strane dijela delegata Evropske unije i pokreće opoziv izgalsane rezolucije - rekao je Bucola.

Osim bošnjačkih političara, već godinama pijetet žrtvama selektivno odaju i predstavnici Zapada. Tako su danas, uoči obilježavanja stradanja Bošnjaka u Sreberenici jula 1995. godine Potočare posjetili američki ambasador Majkl Marfi i Nijemac Kristijan Šmit. Govorili su o pomirenju i poštovanju svake žrtve. Isto to su moglu poručiti prije četiri dana iz Bratunca, kada je obilježavano stradanje Srba. Mogli su, ali, po običaju, nisu.