latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:51 ⇒ 22:58 | Autor: RTRS

Vreli dani i tropske noći - vrijeme opasno po zdravlje i bezbjednost (VIDEO)

U Srpskoj je i dalje zbog visokih temperatura vazduha na snazi narandžasto upozorenje. Vrhunac toplotnog talasa tek se očekuje. Najteže je onima koji rade na otvorenom ili u toplim uslovima - građevinarima, pekarima, trgovcima. Svjesni ove vremenske nepogde, pojedini sektori će na prinudni odmor.
Vrućine - Foto: RTRS
VrućineFoto: RTRS

Brojna banjalučka gradilišta danas su bila pusta. Pojedini građevinari odlučili su da, dok traju tropski uslovi, obustave radove.

- Zaista je vruće na gradilištu ovih dana, skraćeno radimo, gazda je odlučio da do kraja sedmice obustavimo radove i čak naredne sedmice ako budu ovakve temperature - kaže Ljubiša Ćetojević, građevinski radnik visokogradnje.

Toplotni talas povećao je potrošnju vode, pa je tako u pojedinim banjalučkim naseljima na snazi redukcija ovog resursa. Mještani su ogorčeni i ne iskuljčuju proteste.

Vrućine su donijele više posla čuvarima zakona. Vozači su zbog vrućine i gužvi sve nervozniji.

- To povećava prekršaje što se tiče brzine, a i samim tim nastaju i nezgode - rekao je Aleksa Ćalasan, policijski službenik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Foča. 

Građani spas od vreline traže u prirodi i klimatizovanim prostorijama. Ljekari upozoravaju - adaptacija prije izlaska u toplo je obavezna. Toplotni talas, ističu stručnjci, direktna je posljedica klimatskih promjena, za koje kažu da će ih ovog ljeta biti još.

- Očekuje se bar još dva toplotna talasa ove godine, znači sve je u vezi sa direktnim klimatskim promjenama, globalno je povećanje temperature, odnosno sagorijevanje fosilnih goriva koje je uslovilo povećanje CO2 - istakao je Goran Trbić, profesor klimatologije i dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ne ohrabruju ni prognoze meteorologa. Nakon vrelog dana slijedi još jedna tropska noć, sa temperaturom iznad 20. podioka.