latinica  ћирилица
10/07/2024 |  21:57 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

Sijarto: Kijevu predat nacrt akcionog plana o saradnji

Mađarska je predala Ukrajini nacrt akcionog plana za razvoj saradnje između dvije zemlje, a Budimpešta sada očekuje da dobije sličan dokument od Kijeva, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Peter Sijarto (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Peter Sijarto (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Sijarto je rekao da je Mađarska spremna da razvija ekonomske veze sa susjednom zemljom uprkos određenim političkim protivrječnostima u vezi sa aktuelnim sukobom u Ukrajini.

- Očigledno je da imamo drugačiji pogled na mogući prekid vatre i pokretanje mirovnih pregovora - naveo je Sijarto.

Mađarski diplomata je dodao da je mađarskim planom djelovanja predviđen razvoj prekogranične saradnje i formiranje posebnih ekonomskih zona sa obje strane državne granice, prenio je TASS.

- Predložio sam izgradnju novih graničnih prelaza, rekonstrukciju mosta preko rijeke Tise i novih željezničkih kolosjeka, kao i da unaprijedimo saradnju u oblasti energetike, jer je jasno da saradnja dvije susjedne zemlje može obostrano poboljšati energetsku bezbjednost - dodao je Sijarto.

Sijarto se nedavno sastao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, a on je obećao da će proučiti prijedloge Mađarske i kasnije poslati relevantni ukrajinski nacrt dokumenta u Budimpeštu.