latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:05 ⇒ 09:06 | Autor: SRNA

Zabilježen stabilan izvoz mlijeka

Sektor prerade mlijeka u BiH zabilježio je u prošloj godini stabilan izvoz, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 odsto, istaknuto je na sjednici Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.
Proizvodnja mlijeka - Foto: RTRS
Proizvodnja mlijekaFoto: RTRS

Prema analizama Komore, izvoz u 2023. godine iznosio je 131 milion KM i veći je za 14,38 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio 230 miliona KM i porastao je za 2,29 odsto.

Ključna izvozna tržišta za mlijeko i mliječne proizvode u prošloj godini bila su Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Srbija, dok se najviše uvozilo iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i Mađarske.

Na sastanku su predstavljeni i podaci za pet mjeseci ove godine i tom prilikom je istaknuto da je realizovan izvoz od 6.300 tona u vrijednosti od 12 miliona KM, dok je uvoz iznosio 5.300 tona u vrijednosti od 19 miliona KM.

Učesnici sastanka naglasili su da posebno raduje činjenica da je i u ovoj godini nastavljen u 2023. zabilježen rast izvoza proizvoda sa dodatom vrijednošću, odnosno fermentiranog programa jogurta, kefira, kiselog mlijeka, maslaca i sira.

U fokusu diskusije bili su prijedlozi vezani za prevazilaženje aktuelne problematike u proizvodnji i preradi mlijeka u BiH, te prijedlozi za pokretanje inicijativa prema nadležnim institucijama za izmjene i dopune zakonskog okvira.

Sastanku su prisustvovali predstavnici mljekara "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, "Megle" iz Bihaća, "Livno", "Milkos" iz Sarajeva, te "Inmer" i "MI 99" iz Gradačca.