latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:11 ⇒ 09:11 | Autor: TANЈUG

NATO: Region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za Alijansu

Članice NATO su u zajedničkom saopštenju sa samita koji se održava u Vašingtonu poručile da su regioni Zapadnog Balkana i Crnog mora od strateškog značaja za Alijansu i da NATO ostaje snažno posvećen njihovoj bezbednosti i stabilnosti.
NATO samit (Foto: EPA/TING SHEN / POOL) -
NATO samit (Foto: EPA/TING SHEN / POOL)

- Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i bezbjednost i suprotstavili se zlonamjernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri - naglašava se u deklaraciji.

Kako se dodaje u saopštenju, demokratske vrijednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusjedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije, zbog čega NATO očekuje nastavak napretka u tom pogledu.

- Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO-a na Zapadnom Balkanu, uključujući i preko KFOR-a koje predvodi NATO... Dalje ćemo pratiti i procenjivati razvoj događaja u regionu sa posebnim fokusom na pretnje našoj bezbjednosti i potencijalne mogućnosti za bližu saradnju sa našim partnerima u regionu. NATO podržava evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja u ovom regionu - navodi se u deklaraciji.

Dio deklaracije odnosi se i na BiH.

- Pozdravljao napore Moldavije da nastavi demokratske reforme, kao i BiHa. Opredijeljeni smo da podržimo njihove sigurnosne i odbrambene sposobnosti te da poboljšamo njihove kapacitete za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama - zaključuje se.