latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:21 ⇒ 12:51 | Autor: SRNA

Kesić: U Evropi rastu snage koje su otvorene prema srpskom narodu, Srbiji i Srpskoj

Šef Misije BiH u EU Obrad Kesić izjavio je da svuda u Evropi rastu snage koje su više otvorene prema srpskom narodu, Srbiji i Republici Srpskoj, te istakao da Mađarska više u tome nije usamljena.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

- Veoma je značajno ono što Mađarska radi kao jak partner sa Srbijom i Republikom Srpskom. To nismo imali pre 20 godina i onda kada dodamo da postoji veliko razumevanje od nove vlasti u Slovačkoj za poziciju srpskog naroda, ne samo na prostoru Republike Srpske u BiH nego na Kosovu i Metohiji, to je mnogo bitno - naglasio je on.

Kesić je istakao da se čak i na čelu ljevice u Francuskoj nalazi čovjek koji je rekao da Srbija nikako ne treba da prihvati licemjerstvo Zapada koji od nje traži da se odrekne svog teritorijalnog integriteta.

- Austrija, kao partner, to vidimo u Briselu svakodnevno, ne samo da je pozitivna nego je jako konstruktivna u svakom pogledu. Podržava, generalno zapadni Balkan, ali ima specifičan odnos prema srpskom narodu, gde je srpski narod viđen na jedan drugačiji način nego što je to bilo ranije - rekao je on.

Kesić smatra da je sad pogled pozitivniji i da postoji veće razumijevanje zbog čega toliko frustracija kada iz Republike Srpske upozoravaju da se ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da se stalno ugrožava Republika Srpska i da stalno stranci, pogotovo iz SAD i pojedinih zapadnih evropskih zemalja, nameću svoje viđenje kakva bi BiH trebala da bude.

- Na taj način se zatvara svaka mogućnost za dogovor između tri naroda i dva entiteta - dodao je Kesić.

U osvrtu na porast suverenističkih i antiglobalističkih snaga u Evropskom parlamentu Kesić je rekao da je ukupna situacija u Evropi takva da će populistički pokreti biti uspješni, ne samo u ovom izbornom ciklusu nego i u budućim, te da to otvara mogućnost za novu perspektivu.

Prema njegovim riječima, vrlo je značajno da se kaže da nisu usamljeni Mađari koji govore u ime EU i ono što ističe premijer Mađarske Viktor Orban.

- Mi već imamo jednog od lidera, a to je Robert Fico koji je rekao da ne samo da podržava inicijativu za borbu za mir i da se završi ovaj tragičn rat u Ukrajini nego da generalno ne deli pogled na svet koji se stvara iz Brisela - rekao je on.

Kesić je naglasio da postoje i drugi lideri i zemlje koji nisu potpuno zadovoljni sadašnjim poretkom i onim što im pokušavaju nametnuti.

- Do kraja je došao onaj period gde je Zapad bio dominantan u političkom i ekonomskom smislu. Ovo je multipolaran svet i u tom kontekstu poruka koja dolazi iz Mađarske mnogo je bitna da se čuje, ali mi vidimo da nije samo u Mađarskoj nezadovoljstvo prema globalističkoj politici i ideologiji - istakao je on.

Kesić je ukazao da je sve veća popularnost populističkih i nacionalističkih pokreta u Evropi uzrokovana nezadovoljstvom zbog ekonomske situacije, osjećajem nesigurnosti usljed velikog priliva migranata i politikom koja poručuje da mora stalno da se proširuje NATO, kao i da Zapad mora da bude dominantan i vojno i ekonomski i politički.

- Običan čovek gleda na to i nema više strpljenja da gleda kako se troše ogromna sredstva, a njihov život je sve teži i teži. Ta tri elementa govore da će populistički pokreti biti uspešni, ne samo u ovom izbornom ciklusu nego i za ubuduće - rekao je on.

Kesić smatra da je neprihvatljivo ono što se vidjelo nedavno u Francuskoj kada se tamošnja ljevica dogovorila sa strankom predsjednika Emanuela Makrona da bi spriječili dolazak desnice i populističkih snaga.

- To u roku od par godina više neće biti opcija - ocijenio je Kesić i naglasio da su granice već pomjerene.