latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:41 ⇒ 19:06 | Autor: RTRS

Izmjene nastavnog plana i programa u okviru zanimanja trgovac i trgovački tehničar

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić razgovarala je danas sa predstavnicima Nestro grupcije o unapređenju znanja i vještina učenika neophodnih za rad na bezinskim pumpama i dogovorena je izmjena nastavnih planova i programa u okviru zanimanja trgovac i trgovački tehničar.
Stojčić sa predstavnicima Optima - Foto: RTRS
Stojčić sa predstavnicima OptimaFoto: RTRS

Na sastanku je konstatovano da je ovo prva inicijativa poslodavca koja se sprovodi na osnovu Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim je propisano da se nastavni programi mogu mijenjati do 30 odsto u okviru postojećih tema u nastavnom planu i programu, što omogućava školama da usklade obrazovanje sa potrebama tržišta rada.

Stojičićeva je naglasila da je Ministarstvo otvoreno za razgovore sa poslodavcima da bi se što većem broju učenika obezbijedila kvalitetnija teorijska, ali i praktična znanja u toku redovnog školovanja, koja će im omogućiti veću konkurentnost na tržištu rada.

Ona je pohvalila inicijativu Nestro grupacije, jer predlažu konkretne primjere unapređenja povezanosti obrazovanja sa tržištem rada, kao i mogućnost sticanja praktičnih znanja i vještina na radnom mjestu, odnosno kod poslodavca, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je dogovorena saradnja škole i Nestro grupacije o realizacije praktične nastave za učenike koji se školuju u zanimanju trgovački tehničar.

Stojičićeva je istakla da je ovo primjer dobre saradnje poslodavaca sa školama i nadležnim institucijama radi veće povezanosti obrazovanja i tržišta rada.

Ministarstvo prosvjete i kulture prepoznalo je Nestro grupaciju kao značajnog partnera i izrazilo zahvalnost za predloženu inicijativu.